Αν δεν εμφανίζεται σωστά το email δείτε το στον browser

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2022
Αποτελέσματα ΟΣΔΕΛ 2021: σταθερά έσοδα, υψηλό ποσό διανομής και αναβάθμιση των υπηρεσιών
Η πορεία του Οργανισμού το 2021, χαρακτηρίζεται από τη σταθεροποίηση των εσόδων, τη διανομή υψηλότερου ποσού στους δικαιούχους συγγραφείς, μεταφραστές, δημοσιογράφους και εκδότες και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Παράλληλα, ο ΟΣΔΕΛ, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες και πραγματοποιώντας παρεμβάσεις, συνέχισε να εργάζεται για την ενσωμάτωση της Οδηγίας και τη ρύθμιση του δημόσιου δανεισμού.
Συνεχίζεται εντατικά ο εμπλουτισμός δεδομένων και η αναβάθμιση υπηρεσιών της οσδέλnet
Με παρουσία εκδοτικών επιχειρήσεων απ’ όλη την Ελλάδα και με συνολικές εγγραφές που ξεπερνούν τις 284.000, η οσδέλnet αυτή τη στιγμή είναι η πληρέστερη βιβλιογραφική βάση της χώρας. Ο ΟΣΔΕΛ το 2022 θα συνεχίσει την αναβάθμιση των υπηρεσιών της βάσης, ενώ προγραμματίζει, για τη διευκόλυνση των εκδοτών, τον ανασχεδιασμό της εφαρμογής (CMS) που χρησιμοποιούν οι καταχωριστές για τις εγγραφές τους.
Με ενέργειες του ΟΣΔΕΛ νέο καίριο χτύπημα κατά της διαδικτυακής πειρατείας
Ο ΟΣΔΕΛ, μετά από έρευνα και καταγγελίες συμβασιούχων του, εντόπισε 16 ιστότοπους με πειρατικό περιεχόμενο. Προχώρησε άμεσα στην υποβολή αιτήματος στην αρμόδια Επιτροπή του ΟΠΙ. Η ΕΔΠΠΙ έκανε δεκτό το αίτημα του Οργανισμού και διέταξε τους παρόχους να προχωρήσουν στη διακοπή της πρόσβασης στους εν λόγω ιστότοπους.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχασε την ευκαιρία να πλήξει τη διακίνηση παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά τη διαδικασία έγκρισης του κειμένου, που θα αποτελέσει τη βάση των προσεχών διαπραγματεύσεων με τη Γαλλική Προεδρία, δεν εκμεταλλεύτηκε την ιστορική ευκαιρία να καταφέρει καίριο πλήγμα στην πειρατεία. Αποφάσισε να περιορίσει τις δυνατότητες του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA) και δεν ενέκρινε τροπολογίες που θα καταπολεμούσαν τη διακίνηση του παράνομου περιεχομένου.
Η Ιταλία ενσωματώνει το δικαίωμα των εκδοτών Τύπου και πρωτοπορεί θεσπίζοντας διαδικασία για την αποτελεσματική άσκησή του
Η Ιταλία είναι, μέχρι στιγμής, το μοναδικό κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο παράλληλα με την ενσωμάτωση του συγγενικού δικαιώματος των εκδοτών Τύπου, που καθιερώνει η Οδηγία (ΕΕ) 2019/790 για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην ψηφιακή ενιαία αγορά, εισήγαγε και ένα διαδικαστικό πλαίσιο διαπραγματεύσεων, το οποίο αποσκοπεί στην αποτελεσματική άσκηση του εν λόγω δικαιώματος.
Η Αρχή Ανταγωνισμού της Γερμανίας επιβάλλει εκτεταμένους ελέγχους στη Google
Η Αρχή Ανταγωνισμού της Γερμανίας εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία η Alphabet Inc., και, ως εκ τούτου, και η θυγατρική της Google, τίθενται σε εκτεταμένο έλεγχο για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης. Με βάση αυτή την απόφαση, η Bundeskartellamt μπορεί να αναλάβει δράση κατά συγκεκριμένων αντιανταγωνιστικών πρακτικών της εταιρίας.
Η Ελλάδα τιμώμενη χώρα στην 53η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου του Καΐρου
Με τιμώμενη χώρα την Ελλάδα πραγματοποιείται, έως τις 7 Φεβρουαρίου 2022, η 53η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου του Καΐρου, η μεγαλύτερη και παλαιότερη έκθεση βιβλίου του αραβικού κόσμου. Στην ελληνική αποστολή συμμετέχουν οι συγγραφείς: Πέρσα Κουμούτση, Αμάντα Μιχαλοπούλου, Δημήτρης Σωτάκης και Αλέξανδρος Κιτροέφ.
Τρεις στους δέκα Αμερικανούς διαβάζουν πλέον και ηλεκτρονικά βιβλία
Δημοσιεύθηκε, από το Pew Research Center, η έρευνα για την αναγνωστική συμπεριφορά των Αμερικανών κατά τον πρώτο χρόνο της πανδημίας. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, το ποσοστό των ενήλικων που διάβασαν έντυπα βιβλία εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο, πλέον όμως το 30% δηλώνει ότι διάβασε και ένα τουλάχιστον ηλεκτρονικό βιβλίο σε αυτό το χρονικό διάστημα.
Δημιουργική Ευρώπη: αυξημένος ο προϋπολογισμός του 2022 για τη στήριξη του πολιτιστικού και του δημιουργικού τομέα
Με προϋπολογισμό περίπου 385 εκατ. ευρώ, σχεδόν 100 εκατ. περισσότερα σε σύγκριση με το 2021, το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» φιλοδοξεί να ενισχύσει τη στήριξή του προς τους δημιουργικούς και πολιτιστικούς εταίρους, λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις που απορρέουν από την κρίση της Covid-19, καθώς και τον αυξανόμενο παγκόσμιο ανταγωνισμό.
Τι άλλο σας ενδιαφέρει;

Θεμιστοκλέους 73, 106 83 Αθήνα

T 210 3849100, E info@osdel.gr, W osdel.gr

Copyright © 2020 ΟΣΔΕΛ

Εάν επιθυμείτε διαγραφή από τη λίστα παραληπτών πατήστε εδώ