Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχασε την ευκαιρία να πλήξει τη διακίνηση παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο

Μέτρα κατά του παράνομου περιεχομένου προτείνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι πλατφόρμες όχι μόνο θα λογοδοτούν για τους αλγόριθμούς τους, αλλά και θα ελέγχουν καλύτερα το περιεχόμενο που δημοσιεύουν.

Το κείμενο που ενέκρινε το Κοινοβούλιο, σε συνεδρίασή του τον Ιανουάριο του 2022, με 530 ψήφους υπέρ, 78 κατά και 80 αποχές, θα αποτελέσει τη διαπραγματευτική εντολή για τις συνομιλίες που θα πραγματοποιηθούν στο επόμενο διάστημα με τη Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου, η οποία και εκπροσωπεί τα κράτη μέλη.

Ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες [Digital Services Act (DSA)] εξετάζει ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα τους χρήστες στη νέα ψηφιακή εποχή. Συγκεκριμένα προβλέπει:

  • Μέτρα κατά της διάθεσης παράνομων προϊόντων, υπηρεσιών και περιεχομένου στο διαδίκτυο, αλλά και σαφείς διαδικασίες για την αφαίρεσή τους.
  • Περισσότερες επιλογές για προβολή διαφημίσεων χωρίς στόχευση και την απαγόρευση της χρήσης δεδομένων ανηλίκων για στοχευμένες διαφημίσεις.
  • Δικαίωμα για τους καταναλωτές υπηρεσιών να ζητούν αποζημίωση για τυχόν ζημίες.
  • Υποχρεωτικές διαδικασίες αξιολόγησης κινδύνου και μεγαλύτερη διαφάνεια όσον αφορά τους αλγόριθμους, με στόχο την καταπολέμηση του επικίνδυνου περιεχομένου και της παραπληροφόρησης.

Μετά την ψηφοφορία, η Christel Schaldemose (Σοσιαλιστές, Δανία), επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Κοινοβουλίου, δήλωσε: «Η σημερινή ψηφοφορία δείχνει ότι οι ευρωβουλευτές και οι ευρωπαίοι πολίτες επιθυμούν φιλόδοξη νομοθεσία για την ψηφιακή τεχνολογία, η οποία θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές προκλήσεις. Πολλά έχουν αλλάξει τα τελευταία είκοσι χρόνια, από τότε που υιοθετήσαμε την Οδηγία για το ηλεκτρονικό εμπόριο. Οι διαδικτυακές πλατφόρμες γίνονται ολοένα και σημαντικότερες στην καθημερινότητά μας, πράγμα που δημιουργεί νέες ευκαιρίες, αλλά και νέους κινδύνους. Καθήκον μας είναι να διασφαλίσουμε ότι ό,τι είναι παράνομο στον πραγματικό κόσμο (offline) θα είναι παράνομο και στην ψηφιακή σφαίρα (online). Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι κανόνες για την ψηφιακή τεχνολογία θα ωφελήσουν χρήστες και πολίτες. Πλέον, μπορούμε να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο και πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να επιτύχουμε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα για τη διευθέτηση των θεμάτων αυτών».

Η Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών (FEP) στο σχετικό Δελτίο Τύπου που εξέδωσε στις 20 Ιανουαρίου, καταγράφει την υιοθέτηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της θέση της σχετικά με τον προτεινόμενο κανονισμό για τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA). Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ανακοίνωσή της, το DSA είναι μία μοναδική ευκαιρία αφενός να επικαιροποιηθούν οι κανόνες που ισχύουν για τις επιγραμμικές υπηρεσίες και αφετέρου να διασφαλιστεί ένα ασφαλές επιγραμμικό περιβάλλον για τους χρήστες.

Η FEP χαιρετίζει το γεγονός ότι υπήρξαν πολλοί ευρωβουλευτές, απ’ όλο το πολιτικό φάσμα, οι οποίοι παρουσίασαν φιλόδοξες προτάσεις για την υποστήριξη του κειμένου στην Ολομέλεια. Στην ανακοίνωσή της όμως επισημαίνει το γεγονός ότι το Κοινοβούλιο αποφάσισε να περιορίσει τις δυνατότητες του εν λόγω νόμου, μη εγκρίνοντας τροπολογίες που θα επέφεραν ισχυρό πλήγμα στη διακίνηση παράνομου περιεχομένου. Ωστόσο, όπως αναγνωρίζει η Ομοσπονδία, εγκρίθηκε μία θετική τροπολογία που καθιερώνει την υποχρέωση ταυτοποίησης του χρήστη μέσω της υπηρεσίας «Συστηθείτε» (Know Your Business Customer). Πρόκειται για μία βασική αρχή στον αγώνα για την καταπολέμηση των κακόβουλων εμπορικών πρακτικών στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τον Peter Kraus vom Cleff, πρόεδρο της FEP: «το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο είναι δυστυχώς ευρέως διαδεδομένο και οι εκδότες υφίστανται τις καταστροφικές συνέπειες του φαινομένου αυτού σε καθημερινή βάση. Είναι προφανές λοιπόν ότι η αναζήτηση και η απόδοση ευθυνών στις επιγραμμικές υπηρεσίες, καθώς και η καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου, θα είναι ζητήματα υψίστης σημασίας στον 21ο αιώνα». Η FEP, διά στόματος του Προέδρου της, εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν εκμεταλλεύτηκε αυτή την ιστορική ευκαιρία που έδινε ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Κλείνοντας την ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία προτρέπει τους συν-νομοθέτες να εξισορροπήσουν το κείμενο στις προσεχείς τριμερείς διαπραγματεύσεις, για να βγει επιτέλους η ψηφιακή ενιαία αγορά από την Άγρια Δύση -παραπέμποντας στις δηλώσεις του Τιερί Μπρετόν, Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς, περί επιβολής της τάξης στην ψηφιακή Άγρια Δύση.

(Ιανουάριος 2022)

  Επιστροφή