Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Με ενέργειες του ΟΣΔΕΛ νέο καίριο χτύπημα κατά της διαδικτυακής πειρατείας

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Οργανισμός, μετά από εκτεταμένη έρευνα, που διεξήγαγαν τα στελέχη του αρμόδιου τμήματος, στο διαδίκτυο και μετά από τις καταγγελίες συμβασιούχων δημιουργών και εκδοτών, εντόπισε 16 ιστότοπους με πειρατικό περιεχόμενο. Στη συνέχεια προχώρησε άμεσα στην υποβολή αιτήματος προς την Επιτροπή για τη Γνωστοποίηση Διαδικτυακής Προσβολής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων (ΕΔΠΠΙ) του ΟΠΙ, ζητώντας τη διακοπή της πρόσβασης σε αυτούς τους ιστότοπους από τους παρόχους διαδικτύου στην Ελλάδα.

Με την απόφασή της Νο 37/2021, που δημοσιεύτηκε στις αρχές Ιανουαρίου 2022, η Επιτροπή έκανε δεκτό το αίτημα του ΟΣΔΕΛ και διέταξε τους παρόχους να προχωρήσουν στη διακοπή της πρόσβασης στους παρακάτω ιστότοπους που διακινούσαν παράνομα προστατευόμενο περιεχόμενο: cupdf.com, pdfslide.org, pdfslide.net, pdfslide.us, pdfslide.tips, dokumen.tips, vdocuments.mx, vdocuments.site, vdocuments.in, vdocuments.es, fdocuments.org, fdocuments.fr, fdocuments.net, fdocuments.in, fdocuments.us και pdfdrive.com.

Οι πάροχοι COSMOTE, Vodafone και Wind, συμμορφούμενοι με την απόφαση της ΕΔΠΠΙ, διέκοψαν την πρόσβαση και στους 16 προαναφερθέντες ιστότοπους.

Ο ΟΣΔΕΛ, στο πλαίσιο της αποστολής του, ερευνά συστηματικά την παράνομη κυκλοφορία και διάθεση προστατευόμενων έργων λόγου στο διαδίκτυο. Το Τμήμα Anti-piracy συγκεντρώνει και διαχειρίζεται τις καταγγελίες δημιουργών κι εκδοτών και όταν είναι εφικτή η συλλογή αποδεικτικού υλικού, προχωρά στις απαραίτητες κατά περίπτωση νομικές ενέργειες.

Η συνέχιση των προσπαθειών για την καταπολέμηση του φαινομένου της πειρατείας βιβλίων στο διαδίκτυο αποτελεί προτεραιότητα για τον ΟΣΔΕΛ. Με την ενεργή συμβολή των συγγραφέων και των εκδοτών τους οποίους εκπροσωπεί, σκοπεύει να εντατικοποιήσει το πρόγραμμα Anti-piracy και να υλοποιήσει καμπάνιες ενημέρωσης της κοινής γνώμης για τη σημασία του σεβασμού και της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων.

(Ιανουάριος 2022)

  Επιστροφή