Αν δεν εμφανίζεται σωστά το email δείτε το στον browser

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2022
Ολοκληρώθηκε το Δ’ Πρόγραμμα Οικονομικής Αρωγής
του ΟΣΔΕΛ
Ολοκληρώθηκε το Δ’ Πρόγραμμα Οικονομικής Αρωγής για τους συμβασιούχους του ΟΣΔΕΛ. Συνολικά διατέθηκαν 130.000 ευρώ σε 50 συγγραφείς, 35 δημοσιογράφους και 15 μεταφραστές, με βάση κοινωνικά κριτήρια. Η εκταμίευση των ποσών και η καταβολή στους δικαιούχους θα έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2022.
Το κοινό του βιβλίου στην Ελλάδα τριχοτομείται σε
μη αναγνώστες, μη εντατικούς και εντατικούς αναγνώστες
Σύμφωνα με την έρευνα του ΟΣΔΕΛ με τίτλο «Αναγνώσεις, αναγνώστες και αναγνώστριες: Το βιβλίο και το κοινό του στην Ελλάδα», την επιστημονική διεύθυνση της οποίας είχε ο καθηγητής Νίκος Παναγιωτόπουλος, το κοινό, ανάλογα με τον αριθμό των βιβλίων που διαβάζει (ή δεν διαβάζει), χωρίζεται σε μη αναγνώστες (35%), μη εντατικούς αναγνώστες (34%) και εντατικούς αναγνώστες (31%).
Στους Χανς Αϊντενάιερ, Μαρία Καντ, Ευά Παπαδάκη
και Στρατούλα Θεοδωράτου τα Βραβεία
της Εταιρείας Συγγραφέων
Στον πολυχώρο «Μουσική Βιβλιοθήκη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών απονεμήθηκαν στις 7 Δεκεμβρίου τα Βραβεία 2022 της Εταιρείας Συγγραφέων. Κατά την εκδήλωση διαβάστηκαν οι χαιρετισμοί της Πρόεδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του υφυπουργού σύγχρονου πολιτισμού κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη. Εκ μέρους του ΟΣΔΕΛ μίλησε ο διευθυντής του Οργανισμού κ. Γιωργανδρέας Ζάννος.
Ανακοινώθηκαν τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών
για το 2022
Τους Τιμώμενους και τις Τιμώμενες ανακοίνωσε η Ακαδημία Αθηνών. Ανάμεσά τους βρίσκονται ο Τίτος Πατρίκιος, η Μαρία Ηλιού, η Βενετία Αποστολίδου, ο Ευγένιος Τριβιζάς, ο Σάκης Σερέφας, ο Νάσος Βαγενάς και ο Μιχάλης Γκανάς. Τιμήθηκαν επίσης οι Ένοπλες Δυνάμεις, η «κυρά Ρηνιώ», μοναδική κάτοικος της βραχονησίδας Κίναρος, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.
Δημοσιεύθηκαν οι βραχείες λίστες
των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων 2022
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε τις βραχείες λίστες των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων 2022, των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνικής Μετάφρασης 2022 και των Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου 2022. Οι βραχείες λίστες συνοδεύονται από αιτιολογημένη Έκθεση, στην οποία εξετάζονται οι τάσεις της λογοτεχνικής παραγωγής και αποτιμάται η στάθμη των λογοτεχνικών έργων της υπό κρίση περιόδου.
Παρουσιάστηκαν τα προκαταρτικά στοιχεία της έρευνας του WIPO για την αγορά του βιβλίου
Τα προκαταρκτικά στοιχεία, που συλλέχθηκαν κατά την παγκόσμια έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO) για την εκδοτική δραστηριότητα, δείχνουν ότι η οικονομική ανάκαμψη που σημειώθηκε το 2021 επεκτάθηκε και στον εκδοτικό κλάδο, καθώς οι περισσότερες χώρες ανέφεραν αύξηση των εσόδων, μετά από την πτώση που παρατηρήθηκε το 2020, πρώτο έτος της πανδημίας.
Από τις 4 έως τις 7 Μαΐου 2023 η 19η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης με τιμώμενη την Αμερικανική Λογοτεχνία
Η 19η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί 4-7 Μαΐου 2023 με τιμώμενη την Αμερικανική Λογοτεχνία. Την οργάνωση του Αμερικανικού Περιπτέρου αναλαμβάνει το Ελληνο-Aμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με την Επιτροπή Πολιτισμού του. Κύριος στόχος η ανάδειξη των σύγχρονων λογοτεχνικών φωνών και της αγοράς βιβλίου των ΗΠΑ, μέσα από προσκλήσεις συγγραφέων, εκδοτικών οίκων και προσωπικοτήτων του πολιτισμού και των γραμμάτων.
BookTok: Θα αλλάξει το TikTok την εκδοτική βιομηχανία;
Ο αντίκτυπος του TikTok στον εκδοτικό κλάδο είναι πλέον παραπάνω από εμφανής. Το BookTok, η βιβλιοφιλική κοινότητα της πλατφόρμας, έχει καταφέρει να αλλάξει την πορεία ορισμένων βιβλίων και να τα οδηγήσει από την αφάνεια στις λίστες των μπεστ σέλερ. Ως εκ τούτου έχει οδηγήσει και τους εκδότες στην επανεξέταση της στρατηγικής μάρκετινγκ που ακολουθούσαν μέχρι την εμφάνιση του BookTok.
Τι άλλο σας ενδιαφέρει;

Θεμιστοκλέους 73, 106 83 Αθήνα

T 210 3849100, E info@osdel.gr, W osdel.gr

Copyright © 2020 ΟΣΔΕΛ

Εάν επιθυμείτε διαγραφή από τη λίστα παραληπτών πατήστε εδώ