Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Από τις 4 έως τις 7 Μαΐου 2023 η 19η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης με τιμώμενη την Αμερικανική Λογοτεχνία

Η 19η διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί από 4 έως 7 Μαΐου 2023 στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου ΔΕΘ-Helexpo, με τιμώμενη την Αμερικανική Λογοτεχνία (ΗΠΑ). Την οργάνωση του Αμερικανικού Περιπτέρου και του όλου προγράμματος αναλαμβάνει, κατόπιν πρότασης από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ), το Ελληνο-Aμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με την Επιτροπή Πολιτισμού του.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στα γραφεία του ΕΙΠ, μεταξύ του προέδρου ΕΙΠ κ. Νίκου A. Κούκη, του γενικού διευθυντή του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου κ. Ηλία Σπυρτούνια και της προέδρου της Επιτροπής Πολιτισμού του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου κ. Ζωζώς Λιδωρίκη συζητήθηκαν εκτενώς τα θέματα της διοργάνωσης και τέθηκαν άξονες γύρω από τους οποίους θα οργανωθεί το αφιέρωμα στην τιμώμενη αμερικανική λογοτεχνία.

Κύριος στόχος αυτού του αφιερώματος είναι να αναδείξει τις σύγχρονες λογοτεχνικές φωνές και την αγορά βιβλίου των ΗΠΑ, μέσα από προσκλήσεις συγγραφέων και εκδοτικών οίκων, πανεπιστημιακών εκδόσεων και προσωπικοτήτων του πολιτισμού και των γραμμάτων. Μάλιστα, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ενέργειες προσέγγισης και συνεργασίας με τους διοργανωτές του Collective USA Pavilion (συλλογικό περίπτερο αμερικανών εκδοτών) για την προσέλκυση εκδοτών και επαγγελματιών του βιβλίου στην ΔΕΒΘ, με θετική ανταπόκριση από πλευράς τους. Το πρόγραμμα της «Τιμώμενης Αμερικανικής Λογοτεχνίας» θα πλαισιωθεί από παράλληλες πολιτιστικές δράσεις που συνδέουν το βιβλίο με τις άλλες τέχνες, μουσική, κινηματογράφο, θέατρο, κλπ.

Η 19η ΔΕΒΘ προετοιμάζει ένα διευρυμένο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων, που θα περιλαμβάνει όπως πάντα θεματικά αφιερώματα, παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις, εργαστήρια, σεμινάρια, βιβλία και τέχνες, την παιδική και την εφηβική γωνία, επαγγελματικές εκδηλώσεις με διεθνείς συμμετοχές, κ.ά.

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τους έλληνες εκδότες, τη ΔΕΘ–HELEXPO, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020. Η ΔΕΒΘ είναι μέλος του Φόρουμ Διεθνών Εκθέσεων Βιβλίου και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εκθέσεων Βιβλίου ALDUS UP.

(Δεκέμβριος 2022)

  Επιστροφή