Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Ανακοινώθηκαν τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών για το 2022

Τους Τιμώμενους και τις Τιμώμενες της Πανηγυρικής Συνεδρίας ανακοίνωσε στις 20 Δεκεμβρίου 2022 η Ακαδημία Αθηνών. Ανάμεσά τους βρίσκονται ο Τίτος Πατρίκιος, η Μαρία Ηλιού, η Βενετία Αποστολίδου, ο Ευγένιος Τριβιζάς, ο Σάκης Σερέφας, ενώ τιμητικές διακρίσεις έλαβαν οι ποιητές Νάσος Βαγενάς και Μιχάλης Γκανάς. Τιμήθηκαν επίσης οι Ένοπλες Δυνάμεις, η «κυρά Ρηνιώ», μοναδική κάτοικος της βραχονησίδας Κίναρος, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Αντώνιος Ρεγκάκος εκφώνησε ομιλία με θέμα: «Οι ανθρωπιστικές σπουδές στο Ανθρωπόκαινο». Ο γενικός γραμματεύς, Χρήστος Ζερεφός, διάβασε την Έκθεση με θέμα «Το έργο της Ακαδημίας για το έτος 2022».

Β΄ Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών:

Bραβείο Γ. Aθάνα, με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, για τη βράβευση της καλύτερης εκδεδομένης ποιητικής συλλογής νέου, κατά προτίμηση, ποιητού, στον Χάρη Ιωσήφ, για την ποιητική του συλλογή με τίτλο «τῶν Στροφάδων ἐστίν – αντιγραφή» (Εκδόσεις Περισπωμένη, Αθήνα 2020).

Bραβείο Λάμπρου Πορφύρα, με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, για τη βράβευση Έλληνα λυρικού ποιητού, για πρόσφατα δημοσιευμένη ποιητική συλλογή, στον Σάκη Σερέφα, για την ποιητική του συλλογή με τίτλο «Κήτη – ένα ποίημα» (Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 2021).

Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, απονεμόμενο στην καλύτερη ερμηνευτική μονογραφία ή κριτική έκδοση έργου κλασικής φιλολογίας (ελληνικής ή λατινικής), της τελευταίας τριετίας στον Ευάγγελο Αλεξίου, για το έργο του με τίτλο «Greek Rhetoric of the 4t Century BC. The Elixir of Democracy and Individuality», (Εκδόσεις DeGruyter, Berlin/Boston, 2020).

Βραβείο Ελένης & Πάνου Ψημένου, με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, για τη βράβευση δημοσιευμένου έργου, που θα αναφέρεται στην Νεοελληνική Ιστορία ή Φιλολογία από το 1669 μέχρι σήμερα, στην Ίλια Χατζηπαναγιώτη-Sangmeister, για το έργο της με τίτλο «Η “άδηλος” ιστορία του ιατροφιλόσοφου Ευστάθιου. Επιστήμη και νεωτερικές ιδέες στη νοτιοανατολική Ευρώπη του όψιμου Διαφωτισμού» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2021).

Λυκούργειο Βραβείο, με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, από τα έσοδα της δωρεάς Παν. Γραμματικάκη, για τη βράβευση πρωτότυπης, συνθετικής επιστημονικής μελέτης με θέμα από την Ιστορία του ελληνικού έθνους από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι τη σύγχρονη εποχή, στην Ευφροσύνη Ριζοπούλου – Ηγουμενίδου, για το έργο της με τίτλο «Κατάστιχον Περιουσίας του Δραγουμάνου της Κύπρου Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου, Συμβολή στην έρευνα του υλικού, κοινωνικού και πνευματικού βίου της Κύπρου κατά τον 18ο και τις αρχές του 19ου αιώνα» Ίδρυμα Αναστάσιος Γ. Λεβέντης, (Εκδόσεις Κέραμος, Λευκωσία 2020).

Βραβείο εις μνήμην Όλγας Τσακατίκα-Δεσποτοπούλου, που αθλοθέτησε ο σύζυγός της ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, με χρηματικό έπαθλο 2.500 ευρώ, για την ανά διετία βράβευση συγγράμματος αναφερομένου επί αρχαιολογικού θέματος ή από την ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας, το οποίο θα κριθεί ως συμβολή στη επιστήμη του, στην Κατερίνα Παναγοπούλου, για το έργο της με τίτλο «The Early Antigonids: Coinage, Money, and the Economy», (The American numismatic society, New York, 2020).

Έπαθλο Βασιλείου Δημ. Κοντοδήμου, εις μνήμην της μητρός του Μαρίας Δημ. Χατζηβασιλείου – Κοντοδήμου και του αδελφού του Κωνσταντίνου Κοντοδήμου, με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, για τη βράβευση πρωτότυπης, δημοσιευμένης επιστημονικής μελέτης, με θέμα από την ιστορία, την αρχαιολογία και εν γένει τον πολιτισμό της Ηπείρου, στην Αγγελική Αγγέλη για το έργο της με τίτλο «Ἐκ Ζαγορίου Ἐν Ζαγορίῳ. Η συμβολή των Ζαγορίσιων στην Επανάσταση του 1821: Λόγιοι, Έμποροι, Φιλικοί» (Εκδόσεις Οσελότος, Ιωάννινα, 2022).

Βραβείο Δημητρίου Σταμ. Παπαδημητρίου, με χρηματικό έπαθλο 2.500 ευρώ, για τη βράβευση πρωτότυπης και εμπεριστατωμένης επιστημονικής μελέτης λαογραφικού -και κατά προτίμηση μουσικολογικού- περιεχομένου, που να αφορά στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, άλλως, σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας, στην Καλλιόπη Στάρα, για το έργο της με τίτλο «Τα δέντρα του τόπου μας. Μια συναρπαστική περιήγηση στα δέντρα της ελληνικής φύσης και στον πολιτισμό της!» (Αρτέον Εκδοτική, Αθήνα 2021).

Βραβείο εις μνήμην Ελένης Δημητριάτου-Ζαφείρα, που αθλοθέτησε ο σύζυγός της δικηγόρος Θωμάς Ζαφείρας, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για τη βράβευση πρωτότυπης επιστημονικής μελέτης, δημοσιευμένης ή αδημοσίευτης, με θέμα αναφερόμενο στην παρουσία και τη συμβολή της Ελληνίδας στο φεμινιστικό κίνημα από το 1821 μέχρι τη σύγχρονη εποχή, στην ‘Αννα Καραμάνου για το έργο της με τίτλο «Η ειρηνική εξέγερση των θηλυκών SAPIENS 1821-2021» (Εκδόσεις Αρμός, Αθήνα 2021).

Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και στο Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου, για την έκδοση του έργου με τίτλο «Ἡ Ἱστορία ἔχει πρόσωπο. Μορφές τοῦ 1821 στήν Ἑλλάδα τοῦ Ὄθωνα ἀπὸ τὸν βέλγο διπλωμάτη Benjamin Mary», Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου-Sylvia Ioannou Foundation, Εκδότης AdVenture Α.Ε., Αθήνα 2020 (ελληνική και αγγλική έκδοση)-Επιστημονική επιμέλεια, συντονισμός κα Χαρίκλεια Γ. Δημακοπούλου.

Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στις Μαρία Βακονδίου και Όλγα Γκράτζιου (επιμ.) για το δίτομο έργο τους «Η Γλυπτική στη Βενετική Κρήτη (1211-1669). Τόμος Α΄: Μελέτες, Τόμος Β΄: Lapidarium», Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών/Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών, (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο, 2021).

Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στην Τερέζα Πεσμαζόγλου για το έργο της «ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΑΟΥΛΗΣ. ΑΡΧΕΙΑΚΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ» (Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα, 2021).

Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στο επτάτομο έργο με τίτλο «ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΒΟΣ. Έργα και Αλληλογραφία. Έργα: ΤΟΜΟΣ Α΄ Ποιητικά. Μέρος Πρώτο: Δημοσιευμένα, Μέρος Δεύτερο: Αδημοσίευτα., ΤΟΜΟΣ Β΄ Πεζά κείμενα. ΤΟΜΟΣ Γ΄ Ποικίλα. Αλληλογραφία: ΤΟΜΟΣ Α΄ 1813-1818. ΤΟΜΟΣ Β΄ 1819-1869 & αχρονολόγητες επιστολές. ΤΑ ΕΥΡΕΤΗΡΙΑ (Επιμέλεια – Σχόλια Τόμου Α΄, Μέρους Α΄ Τόμου: Luigi Trenti, Ευριπίδης Γαραντούδης. Επιστημονική επιμέλεια των 6 τόμων: Δημήτρης Δ. Αρβανιτάκης, Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2021).

Βραβεία Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη:

Βραβείο αφηγηματικού πεζού λόγου με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ στην Μαρία Ηλιού για το βιβλίο της «Μια φιλία στη Σμύρνη» (Εκδόσεις Μίνωας, 2022).

Βραβείο δοκιμίου με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ στη Βενετία Αποστολίδου για το βιβλίο της «Η λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο. Η συγκρότηση της επιστήμης της Νεοελληνικής Φιλολογίας (1942-1982)» (Εκδόσεις Πόλις, 2022).

Βραβείο παιδικής λογοτεχνίας με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ στον Ευγένιο Τριβιζά για το βιβλίο του «ΟΧΙ! …Δεν θα μας μπείτε στη μύτη» (Εκδόσεις Εθνικό Τυπογραφείο, 2021).

Βραβείο ποίησης με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ στον ποιητή Τίτο Πατρίκιο.

Τιμητικές διακρίσεις, άνευ χρηματικού επάθλου, στους ποιητές Νάσο Βαγενά και Μιχάλη Γκανά για το σύνολο του έργου τους.

Έπαινος οίκοθεν στον Νικόλαο Νικηταρίδη, μελετητή, συγγραφέα, αρθρογράφο και ποιητή, για το σύνολο του έργου του που αφορά στην συλλογή, καταγραφή και ανάδειξη της ιστορίας του Ελληνισμού της Αιγύπτου.

Γ΄ Τάξη Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών:

Βραβείο Νικολάου Καρόλου, με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, για πρωτότυπη έρευνα ή συνθετική εργασία, με θέμα: «H σχέση πρόθεσης και πράξης στη φιλοσοφική αντιμετώπιση της ανθρώπινης δραστηριότητας», στον Νίκο Ερηνάκη για το σύγγραμμά του με τίτλο «Αυθεντικότητα και Αυτονομία: από τη δημιουργικότητα στην ελευθερία», Φιλοσοφία (Εκδόσεις Κείμενα, Αθήνα 2020).

Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον κ. Ιωάννη Κ. Χασιώτη, Ομότιμο Καθηγητή Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για το νεοεκδοθέν περισπούδαστο έργο του με τίτλο «Ο Οδυσσέας στις θάλασσες του Νότου. Η ελληνική παρουσία στις υπερπόντιες κτήσεις της Ισπανίας (16ος – 17ος αι.)» (University Studio Press, Θεσσαλονίκη 2022).

Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στο «Σώμα Ομοτίμων Καθηγητών του ΕΚΠΑ» (ΣΟΚΠΑ, 1979), για το αξιόλογο εκδοτικό έργο του.

Περισσότερα για τα βιβλία και τους συγγραφείς στη βιβλιογραφική βάση osdelnet.gr.

(Δεκέμβριος 2022)

  Επιστροφή