Αν δεν εμφανίζεται σωστά το email δείτε το στον browser

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2023
Αποτελέσματα ΟΣΔΕΛ 2022: υψηλά ποσά διανομής, ενσωμάτωση της Οδηγίας, δημόσιος δανεισμός και έρευνες για το βιβλίο
Τα γεγονότα που καθόρισαν την πορεία του ΟΣΔΕΛ το 2022 είναι κατ’ αρχάς η ενσωμάτωση της Οδηγίας για τα πνευματικά δικαιώματα στην Ελλάδα και στην Κύπρο και η καθιέρωση αμοιβής για τον δημόσιο δανεισμό. Ειδική αναφορά επίσης θα πρέπει να γίνει στην αύξηση των εσόδων του Οργανισμού καθώς και στην εκπόνηση της μεγάλης έρευνας για το βιβλίο και το κοινό του στην Ελλάδα, που συνοδεύτηκε από την υλοποίηση πανελλαδικής ενημερωτικής καμπάνιας.
Ο ΟΣΔΕΛ χορηγός στο πρόγραμμα φιλαναναγνωσίας «Βιβλιοσκώληκες» του Δήμου Καλαμαριάς
Για πρώτη φορά ένα πρόγραμμα φιλαναγνωσίας δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να δημιουργήσουν ηλεκτρονικά λίστες με τις αναγνώσεις και τις εντυπώσεις τους μέσα από μια διαδικτυακή εφαρμογή. Η συγκεκριμένη εφαρμογή έχει σχεδιαστεί από τον ΟΣΔΕΛ, στο πλαίσιο του πολιτιστικού και κοινωνικού έργου του, και είναι χορηγία προς τις βιβλιοθήκες του Δήμου Καλαμαριάς. Η εφαρμογή υποστηρίζεται από τη βάση βιβλιογραφικών δεδομένων οσδέλnet.
Ξεπέρασαν τις 300.000 οι εγγραφές βιβλίων στη βιβλιογραφική βάση οσδέλnet
Συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από την αναβάθμιση της βάσης βιβλιογραφικών δεδομένων οσδέλnet και οι εγγραφές βιβλίων ξεπέρασαν τις 300.000. Οι εγγραφές αφορούν όλα τα έτη κυκλοφορίας και περιλαμβάνουν έντυπα βιβλία κάθε μορφής, ηλεκτρονικά βιβλία (ebooks) και audio books. Σήμερα, η οσδέλνετ αποτελεί τη βασική επιλογή των επαγγελματιών του χώρου.
«H λογοτεχνία υπήρξε ανέκαθεν ένας χώρος χειραφέτησης». Η ομιλία της Ανί Ενρό κατά την παραλαβή του βραβείου Νομπέλ
Τον περασμένο Δεκέμβριο η γαλλίδα συγγραφέας Ανί Ερνό, κατά την παραλαβή του βραβείου Νομπέλ στη Στοκχόλμη, εκφώνησε την επίσημη ομιλία της, την οποία η εφημερίδα «Καθημερινή» δημοσίευσε αποκλειστικά. Μπορείτε να δείτε τα βιβλία της Ενρό που κυκλοφορούν στα ελληνικά στη βάση βιβλιογραφικών δεδομένων οσδέλnet.
Η τεχνητή νοημοσύνη σε ρόλο αφηγητή στον νέο κατάλογο audio book της Apple
Η Apple εγκαινίασε έναν κατάλογο audio book στα οποία η αφήγηση είναι προϊόν τεχνητής νοημοσύνης. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της εταιρίας να επικρατήσει στην προσοδοφόρα και ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά των audio book. Εκδότες, συγγραφείς και λογοτεχνικοί πράκτορες εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή αν επιτύχει, θα μπορούσε να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην αγορά.
H Microsoft υποχρεώνεται να καταβάλει στον Corint Media 1,2 εκατ. ευρώ για τη χρήση ειδησεογραφικού περιεχομένου
Η πρώτη απόφαση που βασίζεται στον νόμο με τον οποίο ενσωματώθηκε στο γερμανικό δίκαιο η Οδηγία (ΕΕ) 790/2019 και θεσμοθετήθηκε το νέο δικαίωμα εκδότη Τύπου είναι γεγονός. Η Επιτροπή Διαιτησίας του DPMA πρότεινε προσωρινή καταβολή 1,2 εκατ. ευρώ από τη Microsoft στον γερμανικό Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Corint Media για τη χρήση ειδησεογραφικού περιεχομένου από τη μηχανή αναζήτησης Bing.
Τεχνητή νοημοσύνη και πνευματική ιδιοκτησία
Σύμφωνα με τον καθηγητή Δικαίου Ryan Abbott, μια τεχνολογική κοινωνία όπως η δική μας πρέπει να εγκαταλείψει τις διακρίσεις μεταξύ της τεχνητής νοημοσύνης και της ανθρώπινης συμπεριφοράς και να αναπτύξει καινοτόμες νομικές αρχές για την πνευματική ιδιοκτησία, ώστε να κλείσει το χάσμα μεταξύ μηχανών και ανθρώπων.
Τι άλλο σας ενδιαφέρει;

Θεμιστοκλέους 73, 106 83 Αθήνα

T 210 3849100, E info@osdel.gr, W osdel.gr

Copyright © 2023 ΟΣΔΕΛ

Εάν επιθυμείτε διαγραφή από τη λίστα παραληπτών πατήστε εδώ