Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Τεχνητή νοημοσύνη και πνευματική ιδιοκτησία

Οι μηχανές που γράφουν ποίηση, ζωγραφίζουν γραφικά τοπία και συνθέτουν σονάτες δεν υπάρχουν πλέον μόνο στην επιστημονική φαντασία. Σήμερα, η εμφάνιση των σύγχρονων ρομποτικών συστημάτων είναι πραγματικότητα, καθώς τα ρομπότ εισέρχονται με ταχείς ρυθμούς στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων.

«Το 2022, σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στις εφαρμογές -είναι πλέον ανοικτές στο κοινό- που δημιουργούν τέχνη, λογοτεχνία, εικόνες και κείμενα με τρόπους που έχουν αξία για τους ανθρώπους», δηλώνει ο καθηγητής Ryan Abbott.

Ο Ryan Abbott είναι καθηγητής Δικαίου και Επιστημών Υγείας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Surrey, επίκουρος βοηθός καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή David Geffen του UCLA, εταίρος στην Brown, Neri, Smith & Khan, LLP, και διαμεσολαβητής και διαιτητής στην JAMS, Inc. Είναι συγγραφέας του βιβλίου “The Reasonable Robot: Artificial Intelligence and the Law”, Cambridge University Press, καθώς και συντάκτης του “Research Handbook on Intellectual Property and Artificial Intelligence”, Edward Elgar.

Στο βιβλίο του “The Reasonable Robot: Artificial Intelligence and the Law”, ο Abbott υποστηρίζει ότι μια τεχνολογική κοινωνία όπως η δική μας πρέπει να εγκαταλείψει τις διακρίσεις μεταξύ της τεχνητής νοημοσύνης και της ανθρώπινης συμπεριφοράς και να αναπτύξει καινοτόμες νομικές αρχές για την πνευματική ιδιοκτησία, ώστε να κλείσει το χάσμα μεταξύ μηχανών και ανθρώπων.

«Ενώ τα νομικά ζητήματα υφίστανται εδώ και καιρό, μόλις τώρα απέκτησαν πραγματική εμπορική σημασία και οι άνθρωποι που δεν τα εξέταζαν πριν, τώρα τα σκέφτονται προσεκτικά», λέει μιλώντας στον Chris Kenneally του αμερικανικού Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης CCC (Copyright Clearance Center).

Κατά την άποψη του Abbott, οι ΗΠΑ και οι άλλες χώρες θα πρέπει να εστιάσουν στην ανάπτυξη πολιτικών για την τεχνητή νοημοσύνη και στον σχεδιασμό νόμων για την πνευματική ιδιοκτησία που θα αποδειχθούν επωφελείς για την κοινωνία.

Εδώ μπορείτε να ακούσετε στα αγγλικά το podcast.

(Ιανουάριος 2023)

  Επιστροφή