Αν δεν εμφανίζεται σωστά το email δείτε το στον browser

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2022
Ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νέος νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα
Ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νόμος 4996/2022 για τα πνευματικά δικαιώματα, ο οποίος ενσωματώνει τις Οδηγίες (ΕΕ) 789/2019 και 790/2019 και ρυθμίζει το δικαίωμα δημόσιου δανεισμού. Ο νέος νόμος είναι εξαιρετικά σημαντικός για τον ΟΣΔΕΛ και για τους δικαιούχους που εκπροσωπεί, καθώς επιλύει σειρά κρίσιμων για τον κλάδο του βιβλίου και του Τύπου θεμάτων.
Το προφίλ του δείγματος της έρευνας του ΟΣΔΕΛ για το βιβλίο και το κοινό του στην Ελλάδα
Από την έρευνα του ΟΣΔΕΛ για το βιβλίο διαπιστώθηκε ότι 8 στους 10 πολίτες μιλούν τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα, το διάμεσο πλήθος βιβλίων ανά νοικοκυριό είναι 90, σχεδόν 1 στους 2 ερωτώμενους είχε στο παιδικό ή/και εφηβικό περιβάλλον του κάποιον εντατικό αναγνώστη, περίπου 1 στους 4 πολίτες ασχολείται με κάποια πολιτιστική δραστηριότητα.
Οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης απαντούν με κοινή ανακοίνωση στον ΣΕΠΕ σχετικά με την εύλογη αμοιβή για την ιδιωτική χρήση
Οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης με κοινή ανακοίνωσή τους στις 25 Νοεμβρίου 2022 απαντούν στο Δελτίο Τύπου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) με ημερομηνία 22 Νοεμβρίου 2022, το οποίο συνυπέγραφαν και άλλοι θεσμικοί, παραγωγικοί και καταναλωτικοί φορείς.
Ένας από τους μεγαλύτερους ιστότοπους με παράνομο περιεχόμενο στο στόχαστρο της αμερικανικής δικαιοσύνης
Το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν δημοσιοποίησε το κατηγορητήριο που απαγγέλθηκε σε δύο ρώσους υπηκόους για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, διαδικτυακή απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που σχετίζονται με τη λειτουργία της Z-Library. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους πειρατικούς ιστότοπους ηλεκτρονικών βιβλίων παγκοσμίως, ο οποίος περιλαμβάνει και ελληνικά βιβλία.
Η Εταιρεία Συγγραφέων διοργανώνει την τελετή απονομής των Βραβείων 2022
Την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα πραγματοποιηθεί η τελετή απονομής των Βραβείων της Εταιρείας Συγγραφέων για το 2022. Το Βραβείο Διδώ Σωτηρίου απονέμεται στον ελληνιστή καθηγητή Χάνς Αϊντενάιερ. Στην εκδήλωση θα ανακοινωθούν επίσης τα βραβεία Γιάννη Βαρβέρη και Μένη Κουμανταρέα, ενώ θα παρουσιαστεί και το Ημερολόγιο 2023 με θέμα «Εγώ και ο Άλλος Ταυτότητα/Ετερότητα».
Η Αγγελική Δαρλάση και η Κέλλυ Ματαθία-Κόβο υποψήφιες για το Hans Christian Andersen Award 2024
Το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ-Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου προτείνει ως υποψήφιες για το διεθνές βραβείο Hans Christian Andersen Award 2024 τη συγγραφέα Αγγελική Δαρλάση και την εικονογράφο Κέλλυ Ματαθία-Κόβο. Το βραβείο Andersen είναι η ανώτερη διεθνής αναγνώριση για δημιουργούς παιδικών βιβλίων και για αυτό ονομάζεται «μικρό Νόμπελ».
Επιστολή των ενώσεων συγγραφέων και μεταφραστών για την υποστήριξη του Σπιτιού της Λογοτεχνίας
Με επιστολή τους προς τον Δήμαρχο Πάρου οι ενώσεις συγγραφέων και μεταφραστών ζητούν την άμεση αποκατάσταση του Σπιτιού της Λογοτεχνίας. Όπως επισημαίνουν, απαιτείται η συμβολή όλων των εμπλεκομένων προκειμένου να γίνει και πάλι ένας περιζήτητος προορισμός για τους δημιουργούς. Η ένταξή του στο δίκτυο Ευρωπαϊκών Σπιτιών Λογοτεχνίας θα συνεισφέρει σημαντικά στην προβολή του ελληνικού βιβλίου.
Η Ελλάδα θα είναι η Τιμώμενη Αγορά στην έκθεση BolognaBookPlus 2023
H Ελλάδα θα είναι η πρώτη «Τιμώμενη Αγορά» της BolognaBookPlus. Η εν λόγω διοργάνωση, η οποία λειτουργεί ως προέκταση της Έκθεσης Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια, θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη φορά τον Μάρτιο του 2023, εγκαινιάζοντας με την Ελλάδα τον θεσμό της «Τιμώμενης Αγοράς». Το ΥΠΠΟΑ, το ΕΙΠ και οι σύλλογοι εκδοτών σχεδιάζουν ένα πολύπλευρο πρόγραμμα εκδηλώσεων.
Η FEP παρουσίασε τα στατιστικά στοιχεία της αγοράς βιβλίου για το διάστημα 2021-2022
Η Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών (FEP) παρουσίασε τα στατιστικά στοιχεία της αγοράς βιβλίου για το διάστημα 2021-2022. Η παρουσίαση περιείχε αναλυτικά στοιχεία σχετικά με την ευρωπαϊκή αγορά βιβλίου το 2021, μια επισκόπηση των μεταβολών του κύκλου εργασιών σε πολλές χώρες το 2021 σε σύγκριση με το 2020 και το 2019 και μια ματιά στις τάσεις των επιμέρους αγορών κατά τους πρώτους μήνες του 2022.
Θα ακολουθήσει ο Καναδάς το παράδειγμα της Αυστραλίας στο θέμα της προστασίας των ειδήσεων στο διαδίκτυο;
Αν προχωρήσει η ψήφιση του νόμου για την προστασία των ειδήσεων στο διαδίκτυο, ο Καναδάς θα είναι η δεύτερη χώρα μετά την Αυστραλία που θα υποχρεώνει τις ψηφιακές πλατφόρμες να διαπραγματεύονται συμφωνίες με τους εκδότες Τύπου. Μια ενδεχόμενη ψήφιση του νόμου από το Κοινοβούλιο του Καναδά θα είχε ως συνέπεια τον εξαναγκασμό της Google και του Facebook σε καταβολή 329,2 εκατ. καναδικών δολαρίων ετησίως στους εκδότες.
Διημερίδα με διεθνή συμμετοχή: Βιβλία και ανάγνωση στην πρώτη παιδική ηλικία
Το Διαβάζοντας μεγαλώνω και το Goethe-Institut Athen οργανώνουν διημερίδα με θέμα «Βιβλία και ανάγνωση στην πρώτη παιδική ηλικία». Τα ερωτήματα στα οποία θα επικεντρωθούν οι ομιλίες είναι: Χρειάζονται βιβλία τα βρέφη και τα νήπια; Μέσα από ποια διαδικασία δημιουργείται ο αναγνώστης; Ποια είναι τα βιβλία που απευθύνονται στα πολύ μικρά παιδιά και πώς τα επιλέγουμε; Τι είδους πρωτοβουλίες για την προώθηση της ανάγνωσης στην οικογένεια υπάρχουν σε άλλα μέρη του κόσμου;
Τι άλλο σας ενδιαφέρει;

Θεμιστοκλέους 73, 106 83 Αθήνα

T 210 3849100, E info@osdel.gr, W osdel.gr

Copyright © 2020 ΟΣΔΕΛ

Εάν επιθυμείτε διαγραφή από τη λίστα παραληπτών πατήστε εδώ