Αν δεν εμφανίζεται σωστά το email δείτε το στον browser

ΜΑΪΟΣ 2022
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την Ελλάδα και άλλα 12 κράτη μέλη να ενσωματώσουν άμεσα την Οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα
Έναν χρόνο μετά την εκπνοή της προθεσμίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε αιτιολογημένες γνώμες στην Ελλάδα και σε άλλα 12 κράτη μέλη επειδή δεν έχουν ακόμα ενσωματώσει στο εθνικό τους δίκαιο την Οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα στην ψηφιακή ενιαία αγορά. Τα κράτη μέλη οφείλουν, εντός δύο μηνών, να εκπληρώσουν τα καθήκοντα που επιβάλλει το ενωσιακό δίκαιο.
Νέο εργαλείο της Google για επέκταση των συμφωνιών αδειοδότησης σε περισσότερους εκδότες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Οι συμφωνίες τύπου Extended News Preview (ENP), που προσφέρει η Google στους εκδότες Τύπου, αποτελούν μέρος της στρατηγικής που ακολουθεί η εταιρία προκειμένου να αποφύγει την υποχρέωση καταβολής αποζημιώσεων που της επιβλήθηκε μετά την ψήφιση της Οδηγίας στην ΕΕ, καθώς και τις αντίστοιχες νομοθετικές πρωτοβουλίες άλλων κρατών, όπως η Αυστραλία και ο Καναδάς.
Οι εκδότες Τύπου με επιστολή τους προς την Υπουργό Πολιτισμού ζητούν κατεπειγόντως την ενσωμάτωση της Οδηγίας
Οι ενώσεις εκδοτών έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου Ε.Ι.Η.Ε.Α., Ε.Ι.ΤΗ.Σ.Ε.Ε., ΕΝ.Ε.Δ., Ε.Δ.Ι.Π.Τ. και Σ.Η.Π.Ε. με επιστολή τους προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη ζητούν την άμεση ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/790 για τα πνευματικά δικαιώματα στην ψηφιακή ενιαία αγορά.
Η αναπτυξιακή δυναμική του περιφερειακού Τύπου: ημερίδα του Παντείου Πανεπιστημίου και του Σ.Η.Π.Ε.
Η συνεργασία της ακαδημαϊκής κοινότητας και των επαγγελματιών του περιφερειακού Τύπου έφερε στο επίκεντρο της συζήτησης σημαντικά θέματα που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των εφημερίδων της ελληνικής περιφέρειας σ’ ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο περιβάλλον.
Απώλειες 771 εκατομμυρίων ευρώ το 2021 για τον ιταλικό εκδοτικό κλάδο λόγω της πειρατείας
Αύξηση παρουσίασε το φαινόμενο της διαδικτυακής πειρατείας των βιβλίων στην Ιταλία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σύμφωνα με τη δεύτερη κατά σειρά έρευνα που ανέθεσε η Ένωση Ιταλών Εκδοτών (AIE) στο ερευνητικό ινστιτούτο IPSOS, το 2021 σημειώθηκαν 322.000 περιστατικά πειρατείας σε ημερήσια βάση, αριθμός αυξημένος κατά 5% σε σχέση με το 2019.
Η ινδή συγγραφέας Γκιτάντζαλι Σρι απέσπασε το Διεθνές Βραβείο Booker 2022
Η Ινδή Γκιτάντζαλι Σρι απέσπασε το Διεθνές Βραβείο Booker 2022 για το μυθιστόρημά της Ret Samadhi, το οποίο η μεταφράστρια Ντέιζι Ρόκγουελ απέδωσε στα αγγλικά Tomb of Sand. Το βιβλίο είναι γραμμένο στα χίντι και είναι το πρώτο μυθιστόρημα γραμμένο σε αυτήν τη γλώσσα που βραβεύεται με Booker, καθώς και το πρώτο βιβλίο σε οποιαδήποτε ινδική γλώσσα που αποσπά το βραβείο.
Στον γεωργιανό συγγραφέα Ίβα Πεζουασβίλι το νέο Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Στον Γεωργιανό Ίβα Πεζουασβίλι απονεμήθηκε το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUPL) 2022, για το βιβλίο του Bunkeri (A garbage chute). Το μυθιστόρημα είναι ένα έπος για την οικογένεια Simoniani, η οποία, για να γλιτώσει από τον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, καταφεύγει στην Τιφλίδα, μία πόλη όπου κυριαρχούν η διαφθορά, η βία και τα βρώμικα πολιτικά παιχνίδια.
Εκδήλωση του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα έργα εκτός εμπορίου
Το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO), σε συνεργασία με την Europeana, διοργανώνουν την εκδήλωση Out-of-commerce Works Portal Datathon. Κύριος στόχος της εκδήλωσης είναι η ευαισθητοποίηση των φορέων σχετικά με την ύπαρξη και τη χρήση των έργων εκτός εμπορίου, βάσει της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/790, προκειμένου να διευκολυνθεί η ψηφιοποίησή τους.
Ο ΟΣΔΕΛ συμμετείχε στις διεθνείς συναντήσεις της IFRRO και του PDLN
Ο ΟΣΔΕΛ συμμετείχε στις διεθνείς συναντήσεις της IFRRO και του PDLN, που πραγματοποιήθηκαν τον Μάιο στο Όσλο και στη Βιέννη αντίστοιχα. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της συλλογικής διαχείρισης, καθώς επίσης οι ραγδαίες αλλαγές στον κλάδο του Τύπου και των εκδόσεων.
Τι άλλο σας ενδιαφέρει;

Θεμιστοκλέους 73, 106 83 Αθήνα

T 210 3849100, E info@osdel.gr, W osdel.gr

Copyright © 2020 ΟΣΔΕΛ

Εάν επιθυμείτε διαγραφή από τη λίστα παραληπτών πατήστε εδώ