Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Απώλειες 771 εκατομμυρίων ευρώ το 2021 για τον ιταλικό εκδοτικό κλάδο λόγω της πειρατείας

Μεγάλη ήταν η αύξηση που παρουσίασε το φαινόμενο της πειρατείας των βιβλίων (έντυπων, ηλεκτρονικών και ακουστικών) στην Ιταλία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σύμφωνα με τη δεύτερη κατά σειρά έρευνα που ανέθεσε η Ένωση Ιταλών Εκδοτών (Associazione Italiana Editori, AIE) στο ερευνητικό ινστιτούτο IPSOS, το 2021 σημειώθηκαν 322.000 περιστατικά πειρατείας σε ημερήσια βάση, αριθμός αυξημένος κατά 5% σε σχέση με το 2019. Με άλλα λόγια, η πειρατεία στοίχισε στον κλάδο του βιβλίου 771 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 31% της συνολικής αξίας της αγοράς -δεν περιλαμβάνονται οι εκπαιδευτικές εκδόσεις και οι εξαγωγές.

Για την οικονομία της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με το βιβλίο (logistics, υπηρεσίες κτλ.), το νούμερο αυτό μεταφράζεται σε απώλεια 1,88 δισ. ευρώ σε κύκλο εργασιών και σε 322 εκατ. ευρώ σε φορολογικά έσοδα. Επίσης χάθηκαν 5.400 θέσεις εργασίας, αριθμός που αυξάνεται σε 13.100, αν συνυπολογιστούν και οι συναφείς δραστηριότητες. Το φαινόμενο αφορά περισσότερους από έναν στους τρεις Ιταλούς άνω των 15 ετών (35%), το 56% των επαγγελματιών (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, λογιστές, μηχανικοί, αρχιτέκτονες κ.ά.) και το 81% των φοιτητών.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πρωτοβουλία Gli Editori [η σύμπραξη μεταξύ της Ένωσης Ιταλών Εκδοτών (AIE) και της Ομοσπονδίας Ιταλών Εκδοτών Εφημερίδων (FIEG)] καλεί την κυβέρνηση να παρέμβει. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της AIE Ricardo Franco Levi, η ανάγνωση, η ακρόαση, και η διανομή πειρατικών βιβλίων και audiobook έχουν ως συνέπειες την αποστέρηση οικονομικών πόρων και θέσεων εργασίας για την εκδοτική βιομηχανία, φορολογικών εσόδων για το κράτος, ενώ παράλληλα μειώνουν δραματικά τις ευκαιρίες για τους νέους δημιουργούς. Συνεχίζοντας επισήμανε ότι το κοινό πρέπει να έχει επίγνωση αυτού του γεγονότος, και να γνωρίζει ότι είναι πιθανό να κληθεί να λογοδοτήσει για τις παράνομες πράξεις που διαπράττει, τονίζοντας ότι οι θεσμοί πρέπει να δεσμευτούν για αυτό. Η πειρατεία επηρεάζει όλες τις ιταλικές δημιουργικές βιομηχανίες (βιβλία, περιοδικά, τηλεόραση, κινηματογράφο και μουσική). Όπου έχουν ξεκινήσει αποτελεσματικές εκστρατείες αντιμετώπισης, όπως η συνδρομητική τηλεόραση, τα αποτελέσματα έχουν αρχίσει να φαίνονται.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της FIEG Andrea Riffeser Monti, η Ομοσπονδία Ιταλών Εκδοτών Εφημερίδων συμμερίζεται τη δέσμευση της AIE για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων των ποινικών, συμπεριφορών που παραβιάζουν τα πνευματικά δικαιώματα. Υπογράμμισε επίσης ότι μεταξύ των σημαντικότερων αποτελεσμάτων των πρωτοβουλιών που ανέλαβε η σύμπραξη Gli Editori τα τελευταία χρόνια, ήταν η αύξηση του αριθμού των εργαλείων για την καταπολέμηση της ψηφιακής πειρατείας που διαπράττεται, ιδίως, μέσω των κοινωνικών, τηλεφωνικών και άμεσων πλατφορμών ανταλλαγής μηνυμάτων.

Σύμφωνα με την έρευνα που παρουσίασε ο πρόεδρος της IPSOS Nando Pagnoncelli, οι Ιταλοί (άνω των 15 ετών) γνωρίζουν ότι η πειρατεία έντυπων και ηλεκτρονικών βιβλίων, καθώς και των βάσεων δεδομένων είναι παράνομη. Το 82% απάντησε καταφατικά στην ερώτηση (84% το 2019). Παρά ταύτα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν απίθανο ή καθόλου πιθανό το ενδεχόμενο τα αδικήματά τους να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν (68% έναντι 66% το 2019), ενώ το 39% θεωρεί ότι δεν είναι πολύ ή καθόλου σοβαρά (ποσοστό αμετάβλητο σε σχέση με το 2019).

Το 23% (περίπου 1 στους 5) κατέβασε παράνομα ηλεκτρονικά ή ακουστικά βιβλία και το 17% τα προμηθεύτηκε από φίλους και συγγενείς. Το 7% έλαβε φωτοτυπημένα βιβλία από φίλους και συγγενείς, το 6% χρησιμοποίησε «κλειδιά» που δεν ήταν δικά του για να αποκτήσει πρόσβαση σε ηλεκτρονικά και ακουστικά βιβλία με συνδρομή, ενώ το 5% αγόρασε φωτοτυπημένα βιβλία.

Το φαινόμενο της πειρατείας επηρεάζει όλους τους επιμέρους τομείς του εκδοτικού κλάδου Οι χαμένες πωλήσεις βιβλίων μυθοπλασίας και μη ανέρχονται σε 36 εκατομμύρια αντίτυπα ετησίως (έντυπα και ηλεκτρονικά), για απώλεια πωλήσεων ύψους 423 εκατομμυρίων ευρώ. Ο αριθμός των αντιτύπων (έντυπων και ηλεκτρονικών) που χάνονται στον πανεπιστημιακό τομέα ανέρχεται σε 6 εκατομμύρια, ποσό ίσο με τζίρο 230 εκατομμυρίων ευρώ. Τα αντίτυπα στον επαγγελματικό τομέα (έντυπα, ηλεκτρονικά και βάσεις δεδομένων) ανέρχονται σε 2,8 εκατομμύρια αντίτυπα, με απώλειες αξίας 118 εκατομμυρίων ευρώ.

Το φαινόμενο της διαδικτυακής πειρατείας έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις και στη χώρα μας, ενώ η κατάσταση επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Ο ΟΣΔΕΛ ερευνά συστηματικά, με τη χρήση του πρωτοποριακού προγράμματος καταπολέμησης της ηλεκτρονικής πειρατείας Anti-piracy, την παράνομη διάθεση προστατευόμενων έργων λόγου στο διαδίκτυο. Με την εφαρμογή του εν λόγω προγράμματος, ο Οργανισμός εντοπίζει και στη συνέχεια αποκλείει τα παρανόμως αναρτημένα αρχεία βιβλίων ή τα αποσπάσματα αυτών. Το Τμήμα Anti-piracy διαχειρίζεται τις καταγγελίες δημιουργών και εκδοτών, συγκεντρώνει αποδεικτικό υλικό και προχωρά στις απαραίτητες κατά περίπτωση νομικές ενέργειες. Η συνέχιση και η εντατικοποίηση των προσπαθειών για την καταπολέμηση του φαινομένου της πειρατείας βιβλίων στο διαδίκτυο αποτελεί προτεραιότητα για τον Οργανισμό.

(Μάιος 2022)

  Επιστροφή