Αν δεν εμφανίζεται σωστά το email δείτε το στον browser

ΙΟΥΝΙΟΣ 2022
Σε εξέλιξη η διανομή δικαιωμάτων 2022 σε 6.000 συγγραφείς, μεταφραστές, δημοσιογράφους και εκδότες
Ξεκίνησε η διανομή των πνευματικών δικαιωμάτων σε περισσότερους από 6.000 συγγραφείς, μεταφραστές, δημοσιογράφους και εκδότες βιβλίων, εφημερίδων, περιοδικών και ιστοσελίδων. Ο ΟΣΔΕΛ, πάντα με γνώμονα το όφελος των συμβασιούχων του, πραγματοποιεί τη διανομή δικαιωμάτων για το έτος 2022 ενωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, ενώ το ποσό που θα διανεμηθεί είναι σημαντικά αυξημένο.
Σημαντική νίκη του ΟΣΔΕΛ στη δίκη για το δικαίωμα των εκδοτών στην εύλογη αμοιβή
Μετά από τέσσερα χρόνια, εκδόθηκε τον Ιούνιο από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών η απόφαση με αριθμό 1319/2022 με την οποία απορρίπτεται η αγωγή δύο Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) κατά του ΟΣΔΕΛ. Με την εν λόγω αγωγή οι ΟΣΔ αμφισβητούσαν τη συμμετοχή των εκδοτών βιβλίων, εφημερίδων και περιοδικών στην εύλογη αμοιβή που καθιερώνει το άρθρο 18 του ν. 2121/1993.
Έσοδα 1 δισ. λιρών για τις ψηφιακές πλατφόρμες από την εκμετάλλευση του ειδησεογραφικού περιεχομένου στο Ηνωμένο Βασίλειο
Έσοδα ύψους 1 δισ. λιρών αποφέρει σε ετήσια βάση στις ψηφιακές πλατφόρμες η εκμετάλλευση του ειδησεογραφικού περιεχομένου που παράγουν οι βρετανοί εκδότες Τύπου. Google και Facebook όμως μοιράζονται ελάχιστα, αν όχι καθόλου, από αυτά τα έσοδα με τους εκδότες, οι οποίοι και παράγουν το ειδησεογραφικό περιεχόμενο που εκμεταλλεύονται.
Τα ευρήματα της έκθεσης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για την ενημέρωση στο διαδίκτυο που αφορούν την Ελλάδα δημοσιεύθηκαν από τη διαΝΕΟσις
Η διαΝΕΟσις δημοσίευσε τα ευρήματα της έκθεσης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για την ενημέρωση στο διαδίκτυο που αφορούν την Ελλάδα. Όπως προκύπτει, η αγορά των μέσων ενημέρωσης στη χώρα μας χαρακτηρίζεται από μεγάλο κατακερματισμό των ψηφιακών μέσων, έλλειψη εμπιστοσύνης στις ειδήσεις, υψηλή αντίληψη αθέμιτης επιρροής και υψηλή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για ενημέρωση.
Κοινή ανακοίνωση των σωματείων εκδοτών για μηδενικό ΦΠΑ στο βιβλίο
Με κοινή ανακοίνωσή τους οι πέντε σύλλογοι εκδοτών βιβλίου επανέρχονται στο πάγιο αίτημα για καθιέρωση μηδενικού ΦΠΑ σε όλες τις φάσεις της παραγωγής και πώλησης του βιβλίου. Πρόκειται για ένα δημοσιονομικά ουδέτερο μέτρο, που θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των σοβαρών επιπτώσεων που δημιουργεί η διακύμανση του ΦΠΑ από το 6% στην πώληση στο 24% στα ενδιάμεσα στάδια παραγωγής του.
Δημοσιεύτηκε η έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Βιβλιοπωλών για την κατάσταση της παγκόσμιας αγοράς βιβλιοπωλείων το 2021
Η Ευρωπαϊκή και Διεθνής Ομοσπονδία Βιβλιοπωλών δημοσίευσε την έκθεσή της για την κατάσταση της παγκόσμιας αγοράς βιβλιοπωλείων το 2021. Παράλληλα με την καταγραφή των τάσεων που διαμορφώνουν το τοπίο στα βιβλιοπωλεία σε παγκόσμιο επίπεδο, η έκθεση εξετάζει επίσης τις εξελίξεις που αποκτούν έδαφος λόγω της υγειονομικής κρίσης.
Σε αυξητική τάση οι πωλήσεις των audiobooks στις Ηνωμένες Πολιτείες
Τα έσοδα των αμερικανών εκδοτών από τα audiobooks αυξήθηκαν κατά 25% το 2021, αγγίζοντας τα 1,6 δισ. δολάρια, όπως προκύπτει από την Έρευνα Πωλήσεων που διεξήγαγε, για λογαριασμό της Ένωσης Εκδοτών Ήχου (Audio Publishers Association), η εταιρία ερευνών κοινής γνώμης InterQ. Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί για δέκατη συνεχή χρονιά διψήφια αύξηση για τον κλάδο των ακουστικών εκδόσεων.
Με κεντρικό θεματικό άξονα «Στις γραμμές των συνόρων» το 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου στα Χανιά
Ο Δήμος Χανίων σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και με τη σύμπραξη της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, των πολιτιστικών οργανισμών και των βιβλιοπωλείων της πόλης εγκαινιάζουν το 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων. Το Φεστιβάλ διερευνά την έννοια του συνόρου και του ορίου στα πεδία της λογοτεχνίας, της ιστορίας και της διεθνούς πολιτικής, με κεντρικό άξονα «Στις γραμμές των συνόρων».
Απονεμήθηκαν τα λογοτεχνικά βραβεία του «Αναγνώστη» για το 2022
Ανακοινώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης 16 Ιουνίου, στη διάρκεια τελετής στο Μουσείο Μπενάκη, τα Λογοτεχνικά Βραβεία του «Αναγνώστη» 2022, για τα βιβλία που εκδόθηκαν το 2021, μετά από τη μυστική ψηφοφορία των δύο κριτικών επιτροπών. Τα βραβεία συμπληρώνουν εφέτος δέκα χρόνια συνεχούς παρουσίας στα ελληνικά γράμματα.
Διαδικτυακό σεμινάριο: Πνευματική ιδιοκτησία και ΜμΕ στην ψηφιακή οικονομία
Το διαδικτυακό σεμινάριο που διοργανώνει το Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ-ΗΠΑ εστιάζει στο θέμα «Πνευματική ιδιοκτησία και ΜμΕ στην ψηφιακή οικονομία». Στόχος του σεμιναρίου αυτού είναι να προωθήσει την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα ψηφιακά εργαλεία, καθώς και να προσφέρει υποστήριξη και καθοδήγηση στους ενδιαφερόμενους σχετικά με τον βέλτιστο τρόπο διαχείρισής τους.
Τι άλλο σας ενδιαφέρει;

Θεμιστοκλέους 73, 106 83 Αθήνα

T 210 3849100, E info@osdel.gr, W osdel.gr

Copyright © 2020 ΟΣΔΕΛ

Εάν επιθυμείτε διαγραφή από τη λίστα παραληπτών πατήστε εδώ