Αν δεν εμφανίζεται σωστά το email δείτε το στον browser

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2021
Ο Αναστάσης Βιστωνίτης και ο Αθανάσιος Ψυχογιός επίτιμα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΣΔΕΛ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΣΔΕΛ αποφάσισε ομόφωνα να αποδοθεί η τιμητική διάκριση του επίτιμου μέλους στον ποιητή, δοκιμιογράφο, κριτικό και δημοσιογράφο Αναστάση Βιστωνίτη και στον εκδότη Αθανάσιο Ψυχογιό. Η τιμητική διάκριση του επίτιμου μέλους αποδίδεται σε πρώην μέλη του ΔΣ, τα οποία έχουν συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της πνευματικής ιδιοκτησίας και της συλλογικής διαχείρισης.
Νέο χτύπημα κατά της διαδικτυακής πειρατείας από τον ΟΣΔΕΛ
Ο ΟΣΔΕΛ, μετά από καταγγελίες δικαιούχων, διεξήγαγε έρευνα και εντόπισε ιστότοπους που διακινούσαν παράνομα εκατομμύρια λογοτεχνικά κι εκπαιδευτικά βιβλία, καθώς κι επιστημονικά άρθρα. Προχώρησε άμεσα στην υποβολή αιτήματος προς την αρμόδια Επιτροπή του ΟΠΙ ζητώντας τη διακοπή της πρόσβασης. Η ΕΔΠΠΙ έκανε δεκτό το αίτημα του Οργανισμού και διέταξε τους παρόχους να διακόψουν την πρόσβαση στους πειρατικούς ιστότοπους.
Ξεκίνησε η λειτουργία της Επιτροπής Εκδοτών Τύπου του ΟΣΔΕΛ
Ο ΟΣΔΕΛ, ενόψει της ενσωμάτωσης της Οδηγίας για τα πνευματικά δικαιώματα στην ψηφιακή ενιαία αγορά και μετά από διαβουλεύσεις με τις ενώσεις εκδοτών, αποφάσισε να προχωρήσει στη συγκρότηση Επιτροπής Εκδοτών Τύπου. Στόχοι της εν λόγω Επιτροπής είναι η ενίσχυση του διαλόγου, αλλά και η διευκόλυνση της λήψης αποφάσεων για τα κρίσιμα θέματα της διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων των εκδοτών Τύπου.
Η Εταιρεία Συγγραφέων ανακοίνωσε το Βραβείο Διδώ Σωτηρίου και τις βραχείες λίστες των Βραβείων Γιάννη Βαρβέρη και Μένη Κουμανταρέα
Το «Βραβείο Διδώ Σωτηρίου» της Εταιρείας Συγγραφέων για το 2021 απονέμεται στον διακεκριμένο ελληνιστή και μεταφραστή Κρεσέντσιο Σαντζίλιο. Η Εταιρεία ανακοίνωσε επίσης και τις βραχείες λίστες για τα βραβεία «Γιάννη Βαρβέρη» και «Μένη Κουμανταρέα», που έχει θεσπίσει με στόχο την ανάδειξη πρωτοεμφανιζόμενων ποιητών/ποιητριών και πεζογράφων. Η τελετή απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί την 1η Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Η IFRRO και η IPA δημοσίευσαν έκθεση σχετικά με τα πρότυπα μεταδεδομένων στον εκδοτικό κλάδο
Η IFRRO σε συνεργασία με την IPA δημοσίευσαν έκθεση σχετικά με τα πρότυπα αναγνώρισης και μεταδεδομένων στον εκδοτικό κλάδο. Η εν λόγω έκθεση αποτελεί μία ευρεία και υψηλού επιπέδου επισκόπηση της χρήσης των τεχνικών προτύπων στην παγκόσμια αλυσίδα αξίας του εκδοτικού κλάδου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα πρότυπα για το κείμενο και τις εικόνες.
Πρόγραμμα κατάρτισης για μικρούς και μεσαίους εκδότες με έμφαση στην καινοτομία και την πολιτιστική πολυμορφία
Πέντε αναγνωρισμένοι οργανισμοί της βιομηχανίας του βιβλίου συμπράττουν και, με την υποστήριξη του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη», αναλαμβάνουν δράση και προχωρούν στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης μέσω της πρωτοβουλίας SIDT. Τα προγράμματα αυτά απευθύνονται σε μικρούς και μεσαίους εκδότες κι εστιάζουν στις νέες τάσεις που αναδύονται στον εκδοτικό κλάδο.
Η Corint Media διεκδικεί 420 εκατ. ευρώ από τη Google για λογαριασμό των εκδοτών Τύπου που εκπροσωπεί
Ο γερμανικός Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Corint Media υπέβαλε στη Google πρόταση σύναψης σύμβασης αδειοδότησης, βάσει του νέου δικαιώματος εκδοτών Τύπου που προβλέπει η Οδηγία 790/2019, όπως αυτή ενσωματώθηκε στο γερμανικό δίκαιο. Πιο συγκεκριμένα, ο Corint Media αξιώνει, για λογαριασμό των 200 δικαιούχων που εκπροσωπεί, 420 εκατομμύρια ευρώ για το 2022.
Ο ρόλος της κοινότητας της πνευματικής ιδιοκτησίας και της συλλογικής διαχείρισης στη μετά-Covid εποχή
Ενόψει του Διεθνούς Συνεδρίου 2021 της IFRRO θα πραγματοποιηθεί στις 10 Νοεμβρίου διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών: Μελλοντικές προοπτικές για τις εκδοτικές και πολιτιστικές επιχειρήσεις». Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στις βέλτιστες πρακτικές για την υλοποίηση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, με έμφαση στην ποιοτική εκπαίδευση, την ισότητα των φύλων και την υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή.
Τι άλλο σας ενδιαφέρει;

Θεμιστοκλέους 73, 106 83 Αθήνα

T 210 3849100, E info@osdel.gr, W osdel.gr

Copyright © 2020 ΟΣΔΕΛ

Εάν επιθυμείτε διαγραφή από τη λίστα παραληπτών πατήστε εδώ