Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Νέο χτύπημα κατά της διαδικτυακής πειρατείας από τον ΟΣΔΕΛ

Ο ΟΣΔΕΛ, στο πλαίσιο της αποστολής του, ερευνά συστηματικά την παράνομη κυκλοφορία και διάθεση προστατευόμενων έργων λόγου στο διαδίκτυο. Το Τμήμα Anti-piracy συγκεντρώνει και διαχειρίζεται τις καταγγελίες δημιουργών κι εκδοτών και στη συνέχεια προχωρά στις απαραίτητες κατά περίπτωση νομικές ενέργειες.

Στην κατεύθυνση αυτή, τον περασμένο Μάιο, ο Οργανισμός, μετά από καταγγελίες δικαιούχων, διεξήγαγε έρευνα κι εντόπισε ιστότοπους με πειρατικό περιεχόμενο. Στη συνέχεια προχώρησε άμεσα στην υποβολή αιτήματος προς την Επιτροπή για τη Γνωστοποίηση Διαδικτυακής Προσβολής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων (ΕΔΠΠΙ) του ΟΠΙ ζητώντας τη διακοπή της πρόσβασης. Σημειώνουμε ότι η ΕΔΠΠΙ συστήθηκε με τον ν. 4481/2017 και ως στόχο έχει να διευκολύνει την εξωδικαστική αντιμετώπιση περιπτώσεων διαδικτυακής προσβολής δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας ή/και συγγενικών δικαιωμάτων.

Με πρόσφατες αποφάσεις της (24/2021, 26/2021) η εν λόγω Επιτροπή έκανε δεκτό το αίτημα του ΟΣΔΕΛ και διέταξε τους παρόχους να προχωρήσουν στη διακοπή της πρόσβασης στους παρακάτω ιστότοπους που διακινούσαν παράνομα προστατευόμενο περιεχόμενο: libgen.rs, library.lol, gen.lib.rus.ec, libgen.st, libgen.lc, libgen.gs, 1lib.org, booksc.org, z-lib.org, bookos-z1.org, book4you.org, singlelogin.org, kupdf.net, trellas.info, gr1lib.org, it1lib.org, de1lib.org, bg1lib.org, ru1lib.org, tr1lib.org, cn1lib.org.

Τo libgen είναι ένας πειρατικός ιστότοπος ο οποίος διαθέτει και διακινεί παράνομα εκατομμύρια εκπαιδευτικά κι επιστημονικά βιβλία και άρθρα. Οι υπόλοιποι ιστότοποι που αναφέρονται παραπάνω και οι οποίοι εντοπίστηκαν πρόσφατα, διακινούν εκατοντάδες χιλιάδες βιβλία κάθε είδους, μεταξύ αυτών και πολλά βιβλία λογοτεχνίας.

Σημειωτέον ότι και στο παρελθόν είχε διαταχθεί η διακοπή της πρόσβασης στον libgen, όμως πολύ σύντομα κατά τη συνήθη πρακτική των διαχειριστών αυτού του είδους των ιστότοπων, επαναλειτούργησε σε άλλες ηλεκτρονικές διευθύνσεις. Με τη νέα ρύθμιση όμως του άρθ. 48 του ν. 4821/2021 προβλέπεται όχι μόνο η διακοπή της πρόσβασης (live dynamic blogging) στις ιστοσελίδες που διακινούν παράνομα περιεχόμενο, αλλά δίνεται και η δυνατότητα στην αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού να επιβάλει τη διακοπή πρόσβασης και στις ιστοσελίδες που θα επαναλειτουργήσουν με ονομασία παρεμφερή, σε αντικατάσταση αυτών που καταργήθηκαν, εντός 24 ωρών.

Το γεγονός ότι τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας καταφεύγουν σε ιστότοπους με πειρατικό περιεχόμενο, παρά τη διανομή των δωρεάν συγγραμμάτων που εξασφαλίζει το κράτος, καταδεικνύει την ανάγκη της ακαδημαϊκής κοινότητας για πρόσβαση σε συμπληρωματικό εκπαιδευτικό υλικό. Πλέον όμως είναι εύκολη η πρόσβαση των χρηστών στις νόμιμες πλατφόρμες των εκδοτών επιστημονικών βιβλίων και περιοδικών, ενώ παράλληλα προσφέρεται η δυνατότητα στις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες, μέσω των προγραμμάτων αδειοδότησης των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης, να παρέχουν κι αυτές νόμιμη πρόσβαση στους φοιτητές και στο διδακτικό κι ερευνητικό προσωπικό. Ως εκ τούτου η καταφυγή σε παράνομο περιεχόμενο είναι αδικαιολόγητη και υπονομεύει το οικοσύστημα του βιβλίου, θέτοντας σε κίνδυνο την επιβίωση συγγραφέων, μεταφραστών, εκδοτών, αλλά κι όλων των επαγγελματιών του βιβλίου. Το ίδιο βεβαίως ισχύει και για τα υπόλοιπα είδη βιβλίων που διακινούνται παράνομα στο διαδίκτυο, παρά το γεγονός ότι στη συντριπτική πλειοψηφία τους προσφέρονται νόμιμα σε έντυπη ή/και σε ηλεκτρονική μορφή.

Η συνέχιση των προσπαθειών για την καταπολέμηση του φαινομένου της πειρατείας βιβλίων στο διαδίκτυο αποτελεί προτεραιότητα για τον ΟΣΔΕΛ. Με την ενεργή συμβολή των συγγραφέων και των εκδοτών τους οποίους εκπροσωπεί, σκοπεύει να εντατικοποιήσει το πρόγραμμα Anti-piracy και να υλοποιήσει καμπάνιες ενημέρωσης της κοινής γνώμης για τη σημασία του σεβασμού και της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων.

(Οκτώβριος 2021)

  Επιστροφή