Αν δεν εμφανίζεται σωστά το email δείτε το στον browser

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021
Ξεκινά η έρευνα για τα οικονομικά μεγέθη των εκδοτικών επιχειρήσεων για το 2020
Ξεκίνησε η «Έρευνα για τα οικονομικά μεγέθη των εκδοτικών επιχειρήσεων» για το 2020. Την έρευνα, που πραγματοποιείται με χρηματοδότηση και συντονισμό του ΟΣΔΕΛ, θα διεξαγάγει η εταιρία ερευνών QED. Η ΕΝΕΛΒΙ, ο ΣΕΒΑ, ο ΣΕΕΒΙ κι ο ΣΕΚΒ, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα συλλογής αξιόπιστων δεδομένων για τον κλάδο, προτρέπουν τους εκδότες να συμμετάσχουν.
Ο ΟΣΔΕΛ συμμετείχε στη δημόσια συζήτηση του ΕΙΠ με θέμα τον εκδοτικό κλάδο στην ψηφιακή εποχή
Ο Διευθυντής του ΟΣΔΕΛ συμμετείχε στην εκδήλωση με θέμα «Ο εκδοτικός κλάδος του βιβλίου στην ψηφιακή εποχή», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του κύκλου «Δημόσιες συζητήσεις» που διοργανώνει το ΕΙΠ. Η ομιλία του επικεντρώθηκε στην Οδηγία (ΕΕ) 2019/790, η οποία, καθώς ρυθμίζει ζητήματα που αφορούν τις ψηφιακές χρήσεις έργων του λόγου, έχει βαρύνουσα σημασία για δημιουργούς κι εκδότες.
Ο ΟΣΔΕΛ συνεχίζει εντατικά τους ελέγχους στα φωτοτυπικά καταστήματα
Μετά από μήνυση του ΟΣΔΕΛ, καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό ιδιοκτήτης φωτοτυπικού καταστήματος στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος αναπαρήγαγε παράνομα αντίγραφα βιβλίων. Το Εφετείο του επέβαλε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή. Ο Οργανισμός, εκπροσωπώντας δημιουργούς κι εκδότες και προασπιζόμενος τα πνευματικά τους δικαιώματα, διεξάγει ελέγχους σε σταθερή βάση σε όλη την Ελλάδα και προβαίνει στις απαραίτητες κατά περίπτωση νομικές ενέργειες.
Η Google γυρίζει σελίδα και υπογράφει ιστορική συμφωνία με το γαλλικό πρακτορείο AFP
Η Google και το γαλλικό πρακτορείο AFP, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις και μέσα στο πλαίσιο που έθεσε η Αρχή Ανταγωνισμού της Γαλλίας, κατέληξαν σε συμφωνία. Ο τεχνολογικός κολοσσός για τα επόμενα πέντε χρόνια θα καταβάλλει στο AFP αποζημίωση για την εκμετάλλευση του περιεχομένου του. Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία που κλείνει πρακτορείο ειδήσεων με βάση το νέο δικαίωμα που προβλέπει η Οδηγία (ΕΕ) 2019/790, η οποία ακόμα δεν έχει ενσωματωθεί στη χώρα μας.
Ολοκληρώθηκε η υποβολή αιτήσεων για το διευρυμένο Πρόγραμμα Οικονομικής Αρωγής των συμβασιούχων του ΟΣΔΕΛ
Στο πλαίσιο του Γ' Προγράμματος Οικονομικής Αρωγής του ΟΣΔΕΛ, που είναι σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο, θα διατεθούν, με βάση κοινωνικά κριτήρια, 130.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προέρχεται από δικαιώματα προς διανομή τα οποία δεν εισπράχθηκαν από τους δικαιούχους και παραγράφηκαν. Το διευρυμένο Πρόγραμμα απευθύνεται σε συγγραφείς, μεταφραστές και δημοσιογράφους.
Ενδυναμώνεται ο ρόλος της ιταλικής εκδοτικής βιομηχανίας στην Ευρώπη
Ένας εκδοτικός κλάδος που στοχεύει όλο και περισσότερο στις ξένες αγορές, εστιάζει λιγότερο στις νέες κυκλοφορίες και στα ευπώλητα και περισσότερο στους τίτλους καταλόγου που αντέχουν στον χρόνο, ενώ την ίδια στιγμή ανταποκρίνεται με επιτυχία στην αυξανόμενη αναγνωστική ζήτηση. Αυτή είναι η εικόνα που προκύπτει από την έκθεση για την κατάσταση των εκδοτικών επιχειρήσεων στην Ιταλία το 2020, που παρουσιάστηκε στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης.
Αύξηση στη χρήση των κοινωνικών δικτύων για πρόσβαση σε παράνομο περιεχόμενο δείχνει πρόσφατη ισπανική έρευνα
Σύμφωνα με έρευνα, που πραγματοποίησε στην Ισπανία η Σύμπραξη δημιουργών και βιομηχανιών περιεχομένου, το 2020 διαπιστώθηκε αύξηση στη χρήση των κοινωνικών δικτύων προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε παράνομο περιεχόμενο. Συγκεκριμένα, οι χρήστες απέκτησαν παράνομα πρόσβαση σε περιεχόμενο αξίας 30,892 δισ. ευρώ, επιφέροντας ζημία στον κλάδο των δημιουργικών και πολιτιστικών βιομηχανιών ύψους 2,416 δισ. ευρώ.
Ο ρόλος των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης στην ψηφιακή εποχή
Στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου της IFRRO, πραγματοποιείται στις 2 Δεκεμβρίου διαδικτυακή συζήτηση, με θέμα "Moving RROs Beyond Text”. Οι συμμετέχοντες θα εστιάσουν στα νέα πρότυπα δημιουργίας, χρήσης και επαναχρησιμοποίησης περιεχομένου. Επιπλέον θα διερευνήσουν την εξ αποστάσεως εργασία και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, δίνοντας έμφαση στις επιπτώσεις που έχουν αυτά τα δύο μοντέλα στα πνευματικά δικαιώματα και στη συλλογική διαχείριση.
Τι άλλο σας ενδιαφέρει;

Θεμιστοκλέους 73, 106 83 Αθήνα

T 210 3849100, E info@osdel.gr, W osdel.gr

Copyright © 2020 ΟΣΔΕΛ

Εάν επιθυμείτε διαγραφή από τη λίστα παραληπτών πατήστε εδώ