Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Ενδυναμώνεται ο ρόλος της ιταλικής εκδοτικής βιομηχανίας στην Ευρώπη

Ένας εκδοτικός κλάδος που στοχεύει όλο και περισσότερο στις ξένες αγορές, εστιάζει λιγότερο στις νέες κυκλοφορίες και στα ευπώλητα και περισσότερο στους τίτλους καταλόγου που αντέχουν στον χρόνο (long sellers), ενώ την ίδια στιγμή ανταποκρίνεται με επιτυχία στην αυξανόμενη αναγνωστική ζήτηση. Αυτή είναι η εικόνα που προκύπτει από την έκθεση για την κατάσταση των εκδοτικών επιχειρήσεων στην Ιταλία το 2020, (Report on the state of publishing in Italy in 2020), που παρουσιάστηκε στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, τον Οκτώβριο του 2021.

Η παραγωγή βιβλίων στην Ιταλία το 2020, όπως ήταν αναμενόμενο, υπέστη ριζικές αλλαγές, ακολουθώντας ένα μοντέλο ανάπτυξης το οποίο επηρεάστηκε σημαντικά από τις συνέπειες του πρώτου έτος της πανδημίας. Συγχρόνως όμως, επιταχύνθηκαν οι τάσεις που ήταν ήδη εμφανείς από τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή η μείωση της παραγωγής νέων έντυπων βιβλίων, η αύξηση των ηλεκτρονικών και η έμφαση στους τίτλους καταλόγου.

Πιο συγκεκριμένα, το 2020 εκδόθηκαν 69.608 νέοι τίτλοι εμπορικών βιβλίων (πτώση 5,6%) και 4.067 εκπαιδευτικοί τίτλοι (πτώση 10,3%). Την ίδια στιγμή όμως, τα ηλεκτρονικά βιβλία αυξήθηκαν κατά 7,2%, φθάνοντας στις 52.273. Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν τις συνέπειες του πρώτου lockdown (μεταξύ 9 Μαρτίου και 17 Μαΐου δημοσιεύθηκαν 59% λιγότερα έντυπα βιβλία και 21,4% περισσότερα ηλεκτρονικά), αλλά συγχρόνως είναι ενδεικτικές της αλλαγής των καταναλωτικών συνηθειών που άρχισαν να κερδίζουν έδαφος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αύξηση της ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Η θέση της ιταλικής εκδοτικής βιομηχανίας στην Ευρώπη εμφανίζεται σημαντικά ενισχυμένη, καθώς το 2020 οι ιταλικές εκδοτικές επιχειρήσεις αύξησαν τον αριθμό των τίτλων τα δικαιώματα των οποίων πωλήθηκαν για μετάφραση σε χώρες του εξωτερικού, ευρωπαϊκές και μη.

Στο εσωτερικό της Ιταλίας, με κύκλο εργασιών άνω των 3 δισ. ευρώ (3.056 εκ. ευρώ, αύξηση κατά 0,1% σε σχέση με το 2019), η εκδοτική βιομηχανία επιβεβαίωσε τη θέση της ως κορυφαία πολιτιστική βιομηχανία της χώρας, μαζί με τη συνδρομητική τηλεόραση. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι η τρίτη σε σειρά κατάταξης, με τη Γερμανία (9,3 δισ.) στην πρώτη θέση και το Ηνωμένο Βασίλειο (7,5 δισ.) στη δεύτερη. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν την αγορά των εμπορικών (βιβλία έντυπα και ηλεκτρονικά, μυθοπλασίας και μη μυθοπλασίας, που πωλούνται σε φυσικά και διαδικτυακά βιβλιοπωλεία), των επιστημονικών, των επαγγελματικών (έντυπα βιβλία, ηλεκτρονικά βιβλία, βάσεις δεδομένων και υπηρεσίες διαδικτύου), αλλά και των εξαγόμενων βιβλίων.

Όπως χαρακτηριστικά σχολίασε, κατά την παρουσίαση στη Φρανκφούρτη, ο Ricardo Franco Levi, πρόεδρος της Ένωσης Ιταλών Εκδοτών (Associazione Italiana Editori), η έκθεση για την εκδοτική βιομηχανία στην Ιταλία το 2020 επιβεβαιώνει ότι ο κλάδος «χαίρει άκρας υγείας», καθώς επίσης και το γεγονός ότι το ιταλικό βιβλίο βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στις αγορές του εξωτερικού.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του ευρωπαϊκού δικτύου εκθέσεων βιβλίου Aldus Up.

(Νοέμβριος 2021)

  Επιστροφή