Αν δεν εμφανίζεται σωστά το email δείτε το στον browser

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2023
Τα δεδομένα της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής και της εκδοτικής δραστηριότητας 2009-2022

Εκτός από τη χαρτογράφηση της βιβλιοπαραγωγής, οι στόχοι του εγχειρήματος είναι αφενός η εξέταση ορισμένων νέων διαστάσεων που αφορούν το πεδίο της βιβλιοπαραγωγής στον 21ο αιώνα και αφετέρου η παροχή ποσοτικών στοιχείων στους επαγγελματίες του βιβλίου, στην ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, αλλά και στο ευρύτερο κοινό. Χάρη στην οσδέλnet το εγχείρημα αυτό κατέστη δυνατό.

Ο ΟΣΔΕΛ ο πρώτος ΟΣΔ που ανέθεσε τον έλεγχο της διαδικασίας και των αποτελεσμάτων διανομής σε ανεξάρτητους ορκωτούς ελεγκτές
Ο ΟΣΔΕΛ, έχοντας πάντα ως προτεραιότητα τη διαφανή και αδιάβλητη διανομή στους συμβασιούχους του, προχώρησε στην πραγματοποίηση εξωτερικού ελέγχου της όλης διαδικασίας από ανεξάρτητους ορκωτούς λογιστές. Eίναι η πρώτη φορά που γίνεται παρόμοιος έλεγχος στη διαδικασία διανομής Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης στην Ελλάδα.
Οι εντατικοί έλεγχοι του ΟΣΔΕΛ οδήγησαν στον εντοπισμό audiobooks που διακινούνταν παράνομα στο διαδίκτυο
Το Τμήμα Anti-piracy του ΟΣΔΕΛ έγινε αποδέκτης καταγγελιών από συμβασιούχους εκδότες με αντικείμενο παράνομες αναρτήσεις audiobooks στο διαδίκτυο. Οι καταγγελίες αφορούσαν χιλιάδες τίτλους ελληνικής βιβλιοπαραγωγής που βρίσκονται αναρτημένοι σε συγκεκριμένο ιστότοπο. Ο Οργανισμός έχει ήδη προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες ενεργοποιώντας τους προβλεπόμενους μηχανισμούς.
Τον Ιανουάριο η τελετή απονομής των βραβείων της Εταιρείας Συγγραφέων
Η Εταιρεία Συγγραφέων διοργανώνει στις 12 Ιανουαρίου 2024 στο Μέγαρο Μουσικής την καθιερωμένη εκδήλωση που περιλαμβάνει την απονομή των βραβείων, την παρουσίαση του λογοτεχνικού ημερολογίου και την υποδοχή των νέων μελών. Το Βραβείο Διδώ Σωτηρίου θα απονεμηθεί στον ομότιμο καθηγητή Ερατοσθένη Γ. Καψωμένο. Η εκδήλωση πραγματοποιείται και με την υποστήριξη του ΟΣΔΕΛ.
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε τα στοιχεία της Έρευνας Βιβλιοθηκών για το 2022
Αυξημένη σε σχέση με το 2020 αλλά σημαντικά μειωμένη σε σχέση με το 2018 ήταν το 2022 η αναγνωστική κίνηση στις συνολικά 347 βιβλιοθήκες της Ελλάδας, σύμφωνα με την Έρευνα Βιβλιοθηκών της Ελλάδας, που διενεργεί, από το 1970, κάθε δύο χρόνια η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία. Η εν λόγω απογραφική έρευνα καταγράφει τη δραστηριότητα όλων των βιβλιοθηκών εξαιρουμένων των σχολικών.
Έως 13,9 δισ. δολάρια οφείλουν οι κολοσσοί του διαδικτύου στους εκδότες Τύπου σύμφωνα με μελέτη των αμερικάνικων πανεπιστημίων
Σε μελέτη που εκπόνησαν οι καθηγητές των Πανεπιστημίων Columbia και Houston, σε συνεργασία με στελέχη της συμβουλευτικής Brattle Group, η οποία δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο, σε 13,9 δισ. δολάρια αποτιμάται η αποζημίωση που θα πρέπει να καταβάλουν οι δύο κολοσσοί του διαδικτύου στους αμερικάνους εκδότες στην περίπτωση που ψηφιστεί το νομοσχέδιο Journalism Competition & Preservation Act (JCPA).
Τι άλλο σας ενδιαφέρει;

Θεμιστοκλέους 73, 106 83 Αθήνα

T 210 3849100, E info@osdel.gr, W osdel.gr

Copyright © 2023 ΟΣΔΕΛ

Εάν επιθυμείτε διαγραφή από τη λίστα παραληπτών πατήστε εδώ