Αν δεν εμφανίζεται σωστά το email δείτε το στον browser

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2023
Οι έλληνες δημιουργοί και εκδότες
εξακολουθούν να μην εισπράττουν αμοιβή
για τον δημόσιο δανεισμό
Τον Νοέμβριο συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη θέση σε ισχύ του ν. 4996/2022 για τα πνευματικά δικαιώματα, ο οποίος ρύθμισε το δικαίωμα δημόσιου δανεισμού και πρόβλεψε σε ετήσια βάση αμοιβή ύψους 350.000 ευρώ για τους δημιουργούς και τους εκδότες. Για την είσπραξη της αμοιβής αυτής απαιτείται η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης, η οποία όμως δεν έχει μέχρι σήμερα προχωρήσει, με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι να κινδυνεύουν να μην εισπράξουν αμοιβή εντός του 2023.
Σε εξέλιξη το Ε' Πρόγραμμα Οικονομικής Αρωγής των συμβασιούχων του ΟΣΔΕΛ

Ξεκίνησε τον Οκτώβριο το Ε’ Πρόγραμμα Οικονομικής Αρωγής των συμβασιούχων του ΟΣΔΕΛ, μέσω του οποίου θα διατεθούν σε συγγραφείς, δημοσιογράφους και μεταφραστές 100.000 ευρώ με βάση κοινωνικά κριτήρια. Το ποσό αυτό προέρχεται από δικαιώματα προς διανομή τα οποία, σύμφωνα με τον ν. 4481/2017, δεν εισπράχθηκαν από τους δικαιούχους και παραγράφηκαν μετά την παρέλευση δέκα ετών. Η καταβολή των ποσών στους δικαιούχους προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2023.

Η Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών
παρουσίασε τα στατιστικά στοιχεία
της αγοράς βιβλίων 2022-2023
Στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης, η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Εκδοτών (FEP) παρουσίασε τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας που εκπονεί για την ευρωπαϊκή αγορά βιβλίου. Η μελέτη αυτή περιλαμβάνει στοιχεία για τον κύκλο εργασιών από τις πωλήσεις βιβλίων καθώς για τους τίτλους που εξέδωσαν οι ευρωπαίοι εκδότες βιβλίων το 2022. Εξετάζει επίσης τα κανάλια διακίνησης και περιγράφει την εξέλιξη των κύριων αγορών κατά τη διάρκεια του 2023.
Ημερίδα με θέμα το δικαίωμα του εκδότη Τύπου και τις εξελίξεις σε Ελλάδα και Ευρώπη
Πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο η ημερίδα που διοργάνωσε ο ΟΣΔΕΛ, με την υποστήριξη των ενώσεων εκδοτών έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου. Την εκδήλωση παρακολούθησαν περισσότεροι από 50 επαγγελματίες, εκδότες και στελέχη εκδοτικών επιχειρήσεων. Κύριοι ομιλητές ήταν ο Oliver Schmidt, επικεφαλής στρατηγικής περιεχομένου του γερμανικού Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Corint Media και ο Ing. Václav Mach, διευθύνων σύμβουλος της Ομοσπονδίας Εκδοτών Τύπου Τσεχίας.
Ο ΟΣΔΕΛ συμμετέχει ως υποστηρικτής
στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Λεμεσού
Ο ΟΣΔΕΛ, ως υποστηρικτής της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Λεμεσού, συμμετέχει στη διοργάνωση με περίπτερο και πρόγραμμα εκδηλώσεων. Η ομιλία του Γιωργανδρέα Ζάννου, διευθυντή του Οργανισμού, στο πλαίσιο του Επαγγελματικού Συνεδρίου θα έχει θέμα: «Η συλλογική διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων δημιουργών και εκδοτών βιβλίων», ενώ η Μιρέλλα Μπατζιανιά, υπεύθυνη της οσδέλnet, θα συντονίσει εργαστήριο με θέμα: «Η βιβλιογραφική βάση οσδέλnet ως εργαλείο διακίνησης των βιβλίων σε Ελλάδα και Κύπρο».
Αναζητήστε στην οσδέλnet στοιχεία
και πληροφορίες για τις τάσεις
στην εκδοτική παραγωγή
Ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τη βιβλιοπαραγωγή προκύπτουν με μία επίσκεψη στην οσδέλnet. Ο χρήστης, εκδότης ή βιβλιοπώλης, αποκτά άμεση πρόσβαση σε πληθώρα έγκυρων στοιχείων για την εκδοτική παραγωγή, καθώς τα δεδομένα της βάσης εμπλουτίζονται και επικαιροποιούνται καθημερινά σε πραγματικό χρόνο, τόσο από τις εγγραφές των καταχωριστών των εκδοτικών επιχειρήσεων όσο και από το τμήμα της οσδέλnet. Δείτε για παράδειγμα την πορεία των βιβλίων αυτοβελτίωσης την τελευταία δεκαετία.
Οι ενώσεις συγγραφέων, εκδοτών
και βιβλιοπωλών καλούν την ΕΕ να προστατεύσει το βιβλίο από την τεχνητή νοημοσύνη
Στο πλαίσιο της έκθεσης βιβλίου της Φρανκφούρτης, το Συμβούλιο Ευρωπαίων Συγγραφέων (EWC), η Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών (FEP) και η Ευρωπαϊκή και Διεθνής Ομοσπονδία Βιβλιοπωλών (EIBF) εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση. Με την εν λόγω ανακοίνωση καλούν τους ευρωπαίους νομοθέτες να αδράξουν την ευκαιρία της ψήφισης του νόμου περί τεχνητής νοημοσύνης και να αναλάβουν δράση για την επιβολή της υποχρέωσης διαφάνειας στις εταιρίες που αναπτύσσουν τεχνολογίες ΤΝ, καθιστώντας τις ασφαλέστερες για τους ευρωπαίους πολίτες.
Τι άλλο σας ενδιαφέρει;

Θεμιστοκλέους 73, 106 83 Αθήνα

T 210 3849100, E info@osdel.gr, W osdel.gr

Copyright © 2023 ΟΣΔΕΛ

Εάν επιθυμείτε διαγραφή από τη λίστα παραληπτών πατήστε εδώ