Αν δεν εμφανίζεται σωστά το email δείτε το στον browser

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2022
Ολοκληρώθηκε η κλαδική έρευνα του ΟΣΔΕΛ για την επιχειρηματική δραστηριότητα των εκδοτικών επιχειρήσεων
Εξαιρετικά ενδιαφέροντα τα ευρήματα της Έρευνας Εκδοτικών Επιχειρήσεων για το 2020, που πραγματοποιήθηκε από την εταιρία qed. Την εκπόνηση της έρευνας χρηματοδότησε ο ΟΣΔΕΛ, στο πλαίσιο των πολιτιστικών και κοινωνικών σκοπών του. Η έρευνα συμπληρώνεται με τον κατάλογο των 30 μεγαλύτερων, με βάση τον κύκλο εργασιών τους, εκδοτικών επιχειρήσεων, όπως αυτός προκύπτει από τους δημοσιευμένους ισολογισμούς τους.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου ενσωμάτωσε την Oδηγία για την πνευματική ιδιοκτησία στην ψηφιακή ενιαία αγορά
Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε, με 32 ψήφους υπέρ και δύο αποχές, την τροποποίηση του νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων, στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης των Οδηγιών (ΕΕ) 790/2019, 789/2019. Ο νέος αυτός νόμος προέβη σε συνολική τροποποίηση των προηγουμένων σχετικών νόμων και με την ενσωμάτωση των Οδηγιών ρύθμισε εξαιρετικά κρίσιμα θέματα για τον κλάδο του βιβλίου και του Τύπου.
Ολλανδοί και βρετανοί εκδότες κινούνται νομικά κατά της Google για το θέμα των διαφημίσεων
Ολλανδοί και βρετανοί εκδότες προχώρησαν στην άσκηση αγωγών αποζημίωσης ύψους 25 δισ. ευρώ κατά της Google, επικαλούμενοι την αθέμιτη συμπεριφορά της εταιρίας, αναφορικά με την τεχνολογία των διαφημίσεων. Η ολλανδική αγωγή είναι ανοικτή σε εκδότες από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η βρετανική αξίωση απευθύνεται σε βρετανικούς εκδοτικούς οίκους.
Δημοσιεύθηκε η Χάρτα Δημιουργών Έργων Λόγου σχετικά με τη συμμετοχή των συγγραφέων σε εκδηλώσεις
Η Εταιρεία Συγγραφέων, η Εταιρία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης και Ελληνικό Τμήμα ΙΒΒΥ-Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου συνυπέγραψαν και δημοσίευσαν τη Χάρτα Δημιουργών Έργων Λόγου. Η Χάρτα έχει ως στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των συγγραφέων και γενικότερα των ανθρώπων του βιβλίου κατά τη διάρκεια των δημόσιων εμφανίσεων που αφορούν τα έργα του λόγου.
Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα για το βραβείο Μπούκερ 2022
Ένας Βρετανός, μία Ιρλανδή, δύο Αμερικανοί, ένας συγγραφέας από τη Σρι Λάνκα και μία συγγραφέας από τη Ζιμπάμπουε απαρτίζουν την εφετινή βραχεία λίστα για το βραβείο Μπούκερ 2022. Τα έξι βιβλία «διαδραματίζονται σε διαφορετικούς τόπους και σε διαφορετικές εποχές, σχετίζονται όμως με γεγονότα που συμβαίνουν σε κάποιον βαθμό παντού και μας αφορούν όλους», όπως δήλωσε ο Neil MacGregor, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής.
Ο ΟΣΔΕΛ και το Frederick University Κύπρου συμφώνησαν για τη νόμιμη χρήση ψηφιακού συμπληρωματικού εκπαιδευτικού υλικού
Ο ΟΣΔΕΛ συνεχίζοντας την επιτυχημένη συνεργασία με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Κύπρου, προχώρησε στην υπογραφή συμφωνίας και με το Frederick University. Αντικείμενο της συμφωνίας αυτής είναι η παραχώρηση άδειας για τη νόμιμη χρήση ψηφιακού συμπληρωματικού εκπαιδευτικού υλικού, στη βάση των προγραμμάτων αδειοδότησης που παρέχει ο Οργανισμός στον τομέα της εκπαίδευσης.
Τι άλλο σας ενδιαφέρει;

Θεμιστοκλέους 73, 106 83 Αθήνα

T 210 3849100, E info@osdel.gr, W osdel.gr

Copyright © 2020 ΟΣΔΕΛ

Εάν επιθυμείτε διαγραφή από τη λίστα παραληπτών πατήστε εδώ