Αν δεν εμφανίζεται σωστά το email δείτε το στον browser

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2024
ΕΡΕΥΝΑ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΣΗ
Τα αποτελέσματα
Η μελέτη «Παιδί και ανάγνωση», υπό την επιστημονική διεύθυνση του καθηγητή Παναγιωτόπουλου, διευρευνά αφενός τη σχέση που διατηρούν τα παιδιά με την ανάγνωση και αφετέρου τον ρόλο της εκπαίδευσης στη διαμόρφωση της σχέσης αυτής, για να καταλήξει στην πρόταση εξειδικευμένων πολιτικών φιλαναγνωσίας για όλες τις ομάδες του πληθυσμού. Δείτε τα συμπεράσματα και τις προτάσεις της έρευνας.
Η ενημερωτική καμπάνια
O ΟΣΔΕΛ, για την υποστήριξη της έρευνας «Παιδί και ανάγνωση», σχεδίασε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επικοινωνίας. Ο στόχος της ενημερωτικής καμπάνιας ήταν διττός. Αφενός να αποτελέσει η έρευνα αφορμή για να επανεισαχθεί στη δημόσια συζήτηση ο ρόλος της εκπαίδευσης στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και αφετέρου να αναδειχθεί η ανάγκη χάραξης εθνικής πολιτικής για την ανάγνωση και το βιβλίο.
Η εκδήλωση
Τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024, σε μια μεγάλη εκδήλωση στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας «Παιδί και ανάγνωση». Την εκδήλωση παρακολούθησαν συγγραφείς, μεταφραστές, εικονογράφοι, εκδότες, βιβλιοθηκονόμοι, εκπαιδευτικοί, αλλά και πλήθος αναγνωστών και αναγνωστριών. Στη συζήτηση συμμετείχαν οι: Βασιλική Νίκα, Μαρίζα Ντεκάστρο, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Άβα Χαλκιαδάκη και Πάνος Χριστοδούλου. Τη συζήτηση συντόνισε ο αρχισυντάκτης της Lifo Γιάννης Πανταζόπουλος.
Ο ΟΣΔΕΛ συμμετέχει στην 20η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης
Από τις 16 έως τις 19 Μαΐου ο κόσμος του βιβλίου, συγγραφείς, μεταφραστές, εικονογράφοι, εκδότες και αναγνώστες, δίνουν ραντεβού στη Θεσσαλονίκη. Ο ΟΣΔΕΛ θα συμμετάσχει στη μεγάλη αυτή διοργάνωση με περίπτερο και τη διοργάνωση εκδήλωσης. Με τη συμμετοχή του ο Οργανισμός στοχεύει στην ενημέρωση των δημιουργών, των εκδοτών και των αναγνωστών για τα θέματα που αφορούν τη συλλογική διαχείριση και την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων.
Το πρόγραμμα Anti-piracy του ΟΣΔΕΛ στην υπηρεσία των δημιουργών και των εκδοτών
Το Τμήμα Anti-piracy από τις αρχές του 2023 ανέμενε την κατεύθυνση των πειρατών προς νέους ιστότοπους, οι οποίοι θα φιλοξενούσαν πλέον τα αρχεία τους. Πράγματι έρχονται στην επιφάνεια νέοι ιστότοποι που παρέχουν υπηρεσίες ανάρτησης αρχείων από χρήστες οπότε και τίθενται σε λειτουργία οι δέουσες διαδικασίες. Οι καταγγελίες που δέχεται το Τμήμα τους τελευταίους εννέα μήνες από συμβασιούχους του Οργανισμού επιβεβαιώνουν την τάση αυτή.
Στον Δανό Τheis Ørntoft το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2024
Το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μια πρωτοβουλία που διοργανώνεται από το 2009, με σκοπό την επιβράβευση των καλύτερων ευρωπαίων νεοεμφανιζόμενων συγγραφέων και την αναγνώριση της γλωσσικής πολυμορφίας και της λογοτεχνικής αριστείας στις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη». Εφέτος ο νικητής είναι ο δανός συγγραφέας Theis Ørntoft, για το βιβλίο του "Jordisk”.
Η Ευρώπη γίνεται πρότυπο για τον υπόλοιπο κόσμο όσον αφορά τη ρύθμιση της Τεχνητής Νοημοσύνης
Η Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών (FEP), με ανακοίνωσή της, χαιρετίζει την υιοθέτηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με μεγάλη πλειοψηφία, της πρότασης κανονισμού (AI Act) για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Η πρόταση κανονισμού υπενθυμίζει βασικές αλλά θεμελιώδεις αρχές που πρέπει να τηρούν οι εταιρίες ΤΝ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πλέον στη διάθεσή της κανόνες που θα αποτελέσουν πρότυπο για τον υπόλοιπο κόσμο.
Τι άλλο σας ενδιαφέρει;

Θεμιστοκλέους 73, 106 83 Αθήνα

T 210 3849100, E info@osdel.gr, W osdel.gr

Copyright © 2024 ΟΣΔΕΛ

Εάν επιθυμείτε διαγραφή από τη λίστα παραληπτών πατήστε εδώ