Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Ο ΟΣΔΕΛ στη Διεθνή Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια

Με είκοσι περίπου εκδηλώσεις, επτά προβολές ταινιών, δύο εκθέσεις και μία αποστολή που περιλάμβανε 14 έλληνες συγγραφείς, μεταφραστές και εικονογράφους, η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ως «Τιμώμενη Αγορά» της BolognaBookPlus, της διοργάνωσης που πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια.

Το ελληνικό περίπτερο μεγέθους 240 τ.μ., φιλοξένησε 64 εκδότες, περισσότερους από 1000 τίτλους βιβλίων καθώς και τις εκθέσεις ελληνικών λογοτεχνικών comics σε επιμέλεια της Comicdom CON Athens και ελλήνων εικονογράφων παιδικών βιβλίων σε επιμέλεια της illustradays Team. Παράλληλα, στην Ταινιοθήκη της Μπολόνια παρουσιάστηκε, σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, αφιέρωμα σε ταινίες ελλήνων σκηνοθετών βασισμένες στην ελληνική γραμματεία, ενώ έλληνες συγγραφείς και εικονογράφοι συμμετείχαν σε ειδικές δράσεις για παιδιά στις βιβλιοθήκες της πόλης. Ανάμεσα στις εκδηλώσεις ξεχώρισε το αφιέρωμα στην Άλκη Ζέη καθώς το 2023 έχει ανακηρυχθεί από το ΥΠΠΟΑ ως Λογοτεχνικό Έτος Άλκης Ζέη τιμώντας τα 100 χρόνια από τη γέννησή της.

Ο διευθυντής του ΟΣΔΕΛ Γιωργανδρέας Ζάννος επισκέφθηκε την έκθεση και συμμετείχε στην εκδήλωση με θέμα «Η ιταλική και η ελληνική αγορά βιβλίου, στοιχεία και αριθμοί». Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Bruno Giancarli, εκπρόσωπος της Ένωσης Ιταλών Εκδοτών (AIE) και η δημοσιογράφος και κριτικός λογοτεχνίας Λαμπρινή Κουζέλη. Η παρουσίαση του κ. Ζάννου επικεντρώθηκε στα ευρήματα των τριών ερευνών που περιλαμβάνονται στο ερευνητικό πρόγραμμα που χρηματοδοτεί και συντονίζει ο Οργανισμός και το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και πιο συγκεκριμένα στις παρακάτω έρευνες:

  • Έρευνα βιβλιοπαραγωγής 2019-2022
  • Έρευνα εκδοτικών επιχειρήσεων 2020
  • Έρευνα αναγνωστικής συμπεριφοράς 2021

Περισσότερα για το ερευνητικό πρόγραμμα του ΟΣΔΕΛ μπορείτε να δείτε εδώ.

Η ελληνική παρουσία στη Μπολόνια οργανώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης-NextGenerationEU και υποστηρίχθηκε από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού και το Enterprise Greece.

(Μάρτιος 2023)

  Επιστροφή