Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 3,5% το 2021 για τον γερμανικό εκδοτικό κλάδο που βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με νέες προκλήσεις

Ο Porter Anderson, με άρθρο του στο ηλεκτρονικό περιοδικό Publishing Perspectives, αναφέρεται στις διαπιστώσεις για τη γερμανική εκδοτική βιομηχανία, που ανακοινώθηκαν κατά τη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε τον Ιούλιο η Ένωση Εκδοτών και Βιβλιοπωλών της Γερμανίας (Börsenverein des Deutschen Buchhandels). Πιο συγκεκριμένα, κάνει λόγο για την «καταναλωτική ύφεση», τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19, που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, καθώς και για την κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας του χαρτιού.

Όπως αναφέρει η έκθεση της Börsenverein, «ο συνολικός κύκλος εργασιών του κλάδου αυξήθηκε κατά 3,5% το 2021». «Παρ' όλα αυτά, τα δύο τελευταία χρόνια, με οικονομικούς όρους, ήταν πολύ δύσκολα.

«Σήμερα, ο κλάδος αντιμετωπίζει και νέα εμπόδια που οφείλονται στις εμπλοκές στις προμήθειες, στην αυξανόμενη πίεση του κόστους και στις επιπτώσεις από τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

«Αυτό αντικατοπτρίζεται ήδη στα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2022. Μετά το πρώτο εξάμηνο, το έλλειμα στις πωλήσεις ανέρχεται σε ποσοστό 11,1% στο τοπικό εμπόριο βιβλίων και σε 3% σε όλα τα κανάλια πωλήσεων, συμπεριλαμβανομένης και της ηλεκτρονικής λιανικής πώλησης, σε σύγκριση με το 2019.

Όπως επισημαίνει η Börsenverein, τα στοιχεία του πρώτου του εξαμήνου του 2022 συνοδεύονται από ένα αίσθημα ανησυχίας, με δεδομένο ότι, όπως έχει δείξει η εμπειρία, σε τέτοιες περιόδους εκείνο που διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο είναι οι εκδόσεις που χαρακτηρίζονται από ποικιλομορφία.

«Σε περιόδους σφιχτών προϋπολογισμών», σύμφωνα με την έκθεση, «οι εκδότες τείνουν να επικεντρώνονται σε "ασφαλείς" τίτλους. Οι εκκεντρικοί, οι τολμηροί, οι καινοτόμοι μερικές φορές αποκλείονται».

Η διαπίστωση αυτή τροφοδοτεί τη συζήτηση για τις δημόσιες εκδηλώσεις: «Η επιστροφή διοργανώσεων, όπου οι άνθρωποι μπορούν να συναντηθούν πρόσωπο με πρόσωπο, όπως η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης (Frankfurter Buchmesse), είναι απαραίτητη για τον κλάδο -τέτοιες διοργανώσεις ενισχύουν το ενδιαφέρον του κοινού για το βιβλίο και είναι απαραίτητες για τις επιχειρήσεις και τα δίκτυα του κλάδου».

Η Karin Schmidt-Friderichs, πρόεδρος της Börsenverein, σχολιάζοντας τα δημοσιευμένα στοιχεία σημείωσε ότι: «Ο κλάδος του βιβλίου στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.

«Χάρη στον υψηλό βαθμό ανθεκτικότητας, στις δημιουργικές λύσεις και στην ψηφιακή επάρκεια, τα βιβλιοπωλεία και οι εκδοτικοί οίκοι κατάφεραν να παρακινήσουν τους ανθρώπους να στραφούν στην ανάγνωση και την ίδια στιγμή να τους προμηθεύουν με βιβλία, παρά τις μακρές περιόδους lockdown.

«Μας γεμίζει αισιοδοξία το γεγονός ότι η ζήτηση για βιβλία, ιδίως μεταξύ των νεαρών αναγνωστών, ήταν υψηλή».

Ο αντίκτυπος της πανδημίας, ωστόσο, συνεχίζει η Schmidt-Friderichs, μετακύλησε αυτό που περιγράφεται ως «βαρύ οικονομικό βάρος στα βιβλιοπωλεία και στους εκδότες».

«Οι αυξανόμενες διαδικτυακές πωλήσεις των βιβλιοπωλείων αντισταθμίστηκαν από το υψηλό κόστος για την υλικοτεχνική διεκπεραίωση. Αυτό μειώνει τα περιθώρια κέρδους για μεγάλη μερίδα των εκδοτών, γεγονός που αποτελεί σημαντικό παράγοντα σε έναν κλάδο με χαμηλά περιθώρια κέρδους.

«Οι αναγνώστες επίσης έγιναν πιο επιλεκτικοί και κατέληγαν σε καθιερωμένους συγγραφείς και ευπώλητους τίτλους. Η διάθεση να πειραματιστούν και να ανακαλύψουν νέες προτάσεις, κάτι που ευνοείται από την επίσκεψη στους χώρους των βιβλιοπωλείων, περιορίστηκε σημαντικά, καθώς τα φυσικά σημεία πώλησης παρέμειναν κλειστά για μήνες».

Συνοψίζοντας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η αγορά βιβλίων στη Γερμανία, εκδότες και βιβλιοπώλες, ανταποκρίθηκαν στις προκλήσεις της πανδημίας, αλλά πλέον βρίσκονται αντιμέτωποι με νέες κρίσεις, καθώς και με τις αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών.

(Ιούλιος 2022)

  Επιστροφή