Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

RESPECT: το νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαδικτυακή πειρατεία που απευθύνεται στους νέους

Ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) υλοποιεί πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας (EUIPO) με τίτλο RESPECT. Οι στόχοι του εν λόγω προγράμματος είναι αφενός η ευαισθητοποίηση των νέων σχετικά με τα οφέλη της προστασίας των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας και αφετέρου η ενθάρρυνση της χρήσης νόμιμων πηγών περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Συγκεκριμένα, το RESPECT απευθύνεται στις νέες και στους νέους ηλικίας 15-24 ετών, στοχεύοντας να τους ενημερώσει σχετικά με τη ζημία που προκαλείται από την παραποίηση, την απομίμηση και την πειρατεία. Με το πρόγραμμα επιδιώκεται η μείωση της λήψης ψηφιακού περιεχομένου από παράνομες πηγές, καθώς και η επέκταση της χρήσης νόμιμων εναλλακτικών.

Μεταξύ των δράσεων που έχει αναλάβει και θα υλοποιήσει ο ΟΠΙ είναι η δημιουργία βίντεο και εικαστικών (infographics) με μηνύματα κατά της διαδικτυακής πειρατείας, η ανάρτηση δημοσιεύσεων (posts) στα κοινωνικά δίκτυα, η προβολή βίντεο στις κινηματογραφικές αίθουσες και στην τηλεόραση, καθώς και η διοργάνωση δημόσιας συζήτησης με θέμα τη διαδικτυακή πειρατεία.

Μπορείτε να ενημερώνεστε για τις δράσεις του RESPECT ακολουθώντας τους λογαριασμούς του προγράμματος στο Facebook και στο Instagram.

(Φεβρουάριος 2022)

  Επιστροφή