Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

IPA Academy: μία προσπάθεια για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων στον εκδοτικό κλάδο

Τον Φεβρουάριο του 2021, η Διεθνής Ένωση Εκδοτών (International Publishers Association, IPA), υιοθέτησε τις συστάσεις της μελέτης με θέμα «Από την αντίδραση στην ανάκαμψη: ο αντίκτυπος της Covid-19 στην παγκόσμια εκδοτική βιομηχανία» (From response to recovery: the impact of Covid-19 on the global publishing industry) και προχώρησε στην ανάληψη της πρωτοβουλίας “Inspire Initiative”, με στόχους αφενός την ανάκαμψη του εκδοτικού κλάδου και αφετέρου τη δημιουργία της IPA Academy.

Η IPA Academy φιλοδοξεί να υποστηρίξει τα μέλη της Ένωσης στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων που θα συμβάλλουν στην οικοδόμηση ανθεκτικών και βιώσιμων εκδοτικών οργανισμών, καθώς και στην αξιοποίηση των ευκαιριών που αναδύονται στη μετά Covid-19 εποχή για τον κλάδο.

Η Ακαδημία, η οποία παρουσιάστηκε στο κοινό τον περασμένο Μάρτιο, παρέχει στο εκδοτικό οικοσύστημα τα εργαλεία και την τεχνογνωσία που χρειάζεται προκειμένου να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις μιας αγοράς που μεταβάλλεται με ταχείς ρυθμούς, και χωρίς μάλιστα να έχει ακόμα φανεί ο πραγματικός αντίκτυπος της πανδημίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι επιδίωξη της Ακαδημίας είναι να καλύψει τις ανάγκες ανάπτυξης δεξιοτήτων των μελών της IPA στο σύνολό τους, τόσο στις ήδη αναπτυγμένες, όσο και στις αναπτυσσόμενες εκδοτικές αγορές.

Κατ’ αρχάς, η Ακαδημία επικεντρώνεται στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων, οι οποίες είναι υψηλής προτεραιότητας για τις εθνικές ενώσεις εκδοτών, αλλά και για τους εκδότες μεμονωμένα, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στην έρευνα της IPA. Παρέχει στα αναδυόμενα εκδοτικά οικοσυστήματα τις απαραίτητες ικανότητες για την προσαρμογή τους στην ψηφιακή μετάβαση, ενώ τα εκδοτικά οικοσυστήματα στις ήδη αναπτυγμένες αγορές μπορούν να αναπτύξουν ικανότητες στους τομείς που βρίσκονται στην αιχμή του κλάδου, όπως η εφαρμογή βιώσιμων επιχειρηματικών πρακτικών.

Σήμερα, η επιτυχία για τους εκδότες εξαρτάται από την εξοικείωσή τους με το ψηφιακό περιβάλλον, από την παραγωγή ψηφιακών βιβλίων έως την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, από την ενσωμάτωση της προσβασιμότητας στις ροές εργασίας έως το μάρκετινγκ κοινωνικών δικτύων. Για την αντιμετώπιση αυτών των αναγκών, η Ακαδημία προσφέρει μία σειρά από επιμορφωτικά σεμινάρια στους τομείς που ενδιαφέρουν τους εκδότες. Ποιος μπορεί να παρακολουθήσει την Ακαδημία; Όλα τα μέλη της IPA, καθώς και οι εκδότες που εκπροσωπούν, έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο υλικό.

Τον περασμένο Μάρτιο η Ακαδημία εγκαινίασε τη συνεργασία της με τρία διεθνώς αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα: το Κέντρο για τις Εκδόσεις στη Σχολή Επαγγελματικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, το Διεθνές Κέντρο για τις Εκδόσεις της Οξφόρδης και το Κέντρο Εκπαίδευσης για τις Εκδόσεις. Καλύπτοντας μία ευρεία γκάμα θεμάτων, από την επιμέλεια και τη διόρθωση έως το μάρκετινγκ, την αδειοδότηση και την ψηφιοποίηση, τα μαθήματα είναι διαθέσιμα σε όλα τα μέλη της IPA δωρεάν, ενώ η σειρά διαλέξεων “IPA Talks” είναι προσβάσιμη σε όλους τους επισκέπτες του ιστότοπου https://www.ipaacademy.net.

Με την ίδρυση της IPA Academy, η Διεθνής Ένωση Εκδοτών, επιδεικνύοντας άμεσα αντανακλαστικά, ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος του βιβλίου στη μετά Covid-19 εποχή. Εστιάζοντας στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, στην επιμόρφωση και στην εκπαίδευση των επαγγελματιών του βιβλίου, θέτει τις βάσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και την επίτευξη της ανθεκτικότητας του κλάδου.

(Μάρτιος 2022)

  Επιστροφή