Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Συμφωνία-σταθμός μεταξύ Google και γάλλων εκδοτών Τύπου προβλέπει αμοιβή για την εκμετάλλευση του ειδησεογραφικού περιεχομένου

Στις αρχές Μαρτίου του 2022 ανακοινώθηκε η νέα συμφωνία ανάμεσα στη Google και τη Συμμαχία για τον Τύπο Γενικής Ενημέρωσης ((Alliance de la presse d'information générale, APIG), την κύρια επαγγελματική οργάνωση, η οποία αντιπροσωπεύει σχεδόν 300 εκδοτικές επιχειρήσεις του γαλλικού εθνικού, περιφερειακού και τοπικού ημερήσιου Τύπου. Σημειωτέον ότι και το Facebook κατέληξε σε παρόμοια συμφωνία με την APIG τον Οκτώβριο του 2021.

Η συμφωνία αυτή, βάσει της οποίας θα αποζημιώνονται οι εκδότες Τύπου για την εκμετάλλευση του περιεχομένου τους, αντικαθιστά την προηγούμενη, που είχε ανακοινωθεί τον Ιανουάριο του 2021 και η οποία, με απόφαση που εξέδωσε τον Ιούλιο του 2021 η Αρχή Ανταγωνισμού της Γαλλίας (Autorité de la Concurrence), δεν εφαρμόστηκε. Με την απόφαση εκείνη η Google είχε καταδικαστεί σε πρόστιμο 500 εκατ. ευρώ, με την αιτιολογία ότι δεν διαπραγματεύθηκε καλόπιστα με τους εκδότες Τύπου. Όπως επισήμαναν τα δύο μέρη, η νέα συμφωνία αποτελεί «ιστορικό σταθμό στην εφαρμογή» του νέου συγγενικού δικαιώματος των εκδοτών Τύπου.

Το ακριβές ποσό της αποζημίωσης που προσφέρεται στους γαλλικούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Ωστόσο ορισμένες εφημερίδες, οι οποίες έχουν ήδη υπογράψει διμερείς συμφωνίες με τη Google, αποκάλυψαν κάποια στοιχεία σχετικά με τα ποσά που διαπραγματεύθηκαν. Συγκεκριμένα, η Le Monde, σύμφωνα με δήλωση του εκδότη της Λουί Ντρεφίς, κατέληξε σε συμφωνία ύψους περίπου 1 εκατ. ευρώ το χρόνο. Ο Ζαν-Μισέλ Μπελέ, ο διευθυντής του ομίλου La Depeche du Midi, υπολογίζει «περίπου στα 2 εκατ. ευρώ» το ετήσιο ποσό που ο όμιλός του αναμένεται να λάβει στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχει συνάψει με την Google, αλλά και με το Facebooκ.

Να υπενθυμίσουμε ότι τον Νοέμβριο του 2021 η Google και το γαλλικό πρακτορείο Agence France-Presse (AFP), μετά από 18 μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων, κατέληξαν σε συμφωνία. Ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός για τα επόμενα πέντε χρόνια δεσμεύθηκε να καταβάλλει στο AFP αποζημίωση για την εκμετάλλευση του περιεχομένου του.

Η Google ελπίζει στο άμεσο μέλλον να επιτύχει το κλείσιμο συμφωνιών και με άλλους εκδοτικούς οργανισμούς, όπως το Συνδικάτο Εκδοτών Περιοδικού Τύπου (SEPM), αλλά και με μεμονωμένους παίκτες. Επίσης ανέφερε ότι έχουν αρχίσει διαπραγματεύσεις, οι οποίες όμως δεν έχουν προχωρήσει σημαντικά, και με άλλες επαγγελματικές ομοσπονδίες, όπως η Εθνική Ομοσπονδία Ειδικού Τύπου (FNPS) και η Ομοσπονδία Πρακτορείων Ειδήσεων (FFAP).

Όπως δήλωσε, στα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου ο Αρνόλ Μονιέ, διευθυντής των συμπράξεων της Google Γαλλίας: «ελπίζουμε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υπογράψουμε συμφωνίες που θα μας επιτρέψουν να αμείβουμε τα δύο τρίτα του γαλλικού Τύπου σε όρους ακροαματικότητας και αριθμού δημοσιογράφων».

(Μάρτιος 2022)

  Επιστροφή