Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Η τέλεια καταιγίδα: η παγκόσμια κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα χτυπά το βιβλίο

Η πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Εκδοτών (International Publishers Association), Bodour Al Qasimi, σε άρθρο που δημοσιεύει στο προσωπικό της ιστολόγιο, εξετάζει τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η εκδοτική βιομηχανία λόγω της παγκόσμιας κρίσης στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Όπως αναφέρει, στα τέλη του 2020, η IPA διείδε τις προειδοποιητικές ενδείξεις ότι η πανδημία θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού της εκδοτικής βιομηχανίας. Σήμερα, καθώς η παγκόσμια οικονομία προσπαθεί να ανακάμψει, είναι προφανές ότι η κρίση στην ευρύτερη εφοδιαστική αλυσίδα εντείνει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο εκδοτικός κλάδος. Τη γενική αβεβαιότητα επιτείνει ο αστάθμητος παράγοντας Omicron, οι συνέπειες του οποίου μένει να φανούν μέσα στο επόμενο διάστημα.

Το 2020, κατέστη σαφές ότι κάθε αδυναμία στην αλυσίδα εφοδιασμού του βιβλίου επηρεάζει τον κλάδο στο σύνολό του. Είναι γεγονός ότι οι εκδότες αντιμετώπισαν τις νέες συνθήκες, τις οποίες θεωρούσαν προσωρινές, αναλαμβάνοντας καινοτόμες πρωτοβουλίες και προσαρμόζοντας ανάλογα την επιχειρηματική στρατηγική τους. Οι διαταραχές όμως στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα συνεχίζονται, έχοντας άμεσο αντίκτυπο στην αγορά χάρτου, στις εκτυπώσεις, στις θαλάσσιες μεταφορές και στα logistics. Πλέον είναι βέβαιο ότι οι συνέπειες της κρίσης της εφοδιαστικής αλυσίδας στο βιβλίο θα είναι μακροχρόνιες -ενδεχομένως θα διαρκέσουν έως και το 2023. Αυτή τη φορά, η λύση είναι λιγότερο προφανής.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της IPA, το 2021, σε έναν βαθμό, ήταν έτος ανάκαμψης για την εκδοτική βιομηχανία. Οι εκδότες επιδεικνύοντας αλληλεγγύη, με πρωτοβουλίες όπως το International Sustainable Publishing and Industry Resilience (Inspire) Plan and Charter, προσπάθησαν με συνεργασία και διάλογο να αντιμετωπίσουν τις κοινές προκλήσεις.

Ωστόσο, η παγκόσμια κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα (συμφόρηση των λιμένων, έλλειψη εμπορευματοκιβωτίων, αυξημένες ανάγκες για εργατικό δυναμικό) δημιουργεί τις συνθήκες για την «τέλεια καταιγίδα» στην εκδοτική βιομηχανία, που απειλεί την ανάκαμψη και καθιστά την ανάγκη επίτευξης συμπράξεων επιτακτική. Το κόστος αποστολής και αποθήκευσης για όλα τα προϊόντα, των βιβλίων συμπεριλαμβανομένων, έχει αυξηθεί και οι αλυσίδες εφοδιασμού αντιμετωπίζουν σημαντικές, απρόβλεπτες καθυστερήσεις που επηρεάζουν εν τέλει τον σχεδιασμό και την αναπλήρωση των αποθεμάτων.

Όπως ισχυρίζεται η κ. Bodour Al Qasimi, στο επόμενο διάστημα, οι επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης της εφοδιαστικής αλυσίδας θα είναι πιο εμφανείς στον εκδοτικό κλάδο. Για τους εκδότες, οι οποίοι έχουν ήδη ολοκληρώσει τις εκτυπωτικές εργασίες ή έχουν προγραμματίσει τις εκτυπώσεις και τις αποστολές τους για την περίοδο των εορτών, ο αντίκτυπος αναμένεται μικρός. Οι εκδότες όμως που δεν προέβλεψαν την τρέχουσα κρίση, υποχρεώνονται να αναβάλουν την κυκλοφορία των βιβλίων τους. Ο μέσος χρόνος που απαιτείται πλέον για τις ανατυπώσεις έχει αυξηθεί σημαντικά από εβδομάδες σε μήνες.

Το 2022, κατά την Πρόεδρο της IPA, το εκδοτικό οικοσύστημα, προκειμένου να καταφέρει να κρατήσει το βιβλίο στα χέρια των αναγνωστών, αποφεύγοντας ελλείψεις και καθυστερήσεις τίτλων, θα κληθεί να διαχειριστεί τις αδυναμίες της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ταυτόχρονα, το αυξανόμενο κόστος εκτύπωσης, χαρτιού, μελανιού κι εργασίας μπορεί να επιταχύνει περαιτέρω την τάση ψηφιοποίησης και αυτοματοποίησης, καθιστώντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό ιδιαίτερα κρίσιμο για τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα του κλάδου.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ, απαιτείται αλληλεγγύη μεταξύ των εκδοτών, όχι μόνο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά και για την επίτευξη της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας του κλάδου. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η IPA, με την πρωτοβουλία Inspire, επιδίωξε να συμβάλει στην οικοδόμηση της συνοχής του εκδοτικού οικοσυστήματος, με βάση την πεποίθηση ότι ο κλάδος είναι ισχυρότερος όταν είναι ενωμένος. Στην ίδια κατεύθυνση, τον Φεβρουάριο του 2022 πρόκειται να διοργανώσει διεθνές συνέδριο με θέμα την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της παγκόσμιας κρίσης της εφοδιαστικής αλυσίδας στην εκδοτική βιομηχανία, κατά τη διάρκεια του οποίου θα αναζητηθούν κοινές λύσεις.

(Δεκέμβριος 2021)

  Επιστροφή