Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Υπογράφηκε συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ της Google και της APIG για την αμοιβή των εκδοτών Τύπου

Η συμφωνία, που σηματοδοτεί εξελίξεις στο θέμα της αποζημίωσης των εκδοτών Τύπου για την εκμετάλλευση του περιεχομένου τους από τις ψηφιακές πλατφόρμες, υπογράφηκε τον Ιανουάριο του 2021 ανάμεσα στη Google και την APIG (Alliance de la presse d'information générale), την κύρια επαγγελματική οργάνωση του γαλλικού Τύπου, η οποία αντιπροσωπεύει κυρίως τις εθνικές και τις περιφερειακές εφημερίδες.

«Η APIG και η Google ανακοινώνουν μια συμφωνία που αφορά την καταβολή συγγενικών δικαιωμάτων βάσει του γαλλικού νόμου», αναφέρουν τα δύο μέρη σε ανακοίνωση που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για «την κατάληξη πολύμηνων διαπραγματεύσεων, μέσα στο πλαίσιο που καθορίστηκε από την Αρχή Ανταγωνισμού της Γαλλίας».

Η συμφωνία αυτή «ορίζει το πλαίσιο μέσα στο οποίο η Google θα διαπραγματεύεται ατομικές συμφωνίες με τα μέλη» της APIG για τις αναγνωρισμένες εκδόσεις «πολιτικής και γενικής ενημέρωσης», εξηγούν οι υπογράφοντες. Αυτές οι ατομικές συμφωνίες αδειοδότησης για αναδημοσίευση «θα καλύπτουν τα συγγενικά δικαιώματα και θα ανοίγουν εξάλλου για τους δημοσιογράφους την πρόσβαση στο News Showcase», το πρόγραμμα που παρουσιάσθηκε πρόσφατα από την Google και στο οποίο αμείβει μέσα ενημέρωσης για μια επιλογή εμπλουτισμένων περιεχομένων.

Υπενθυμίζουμε ότι η Γαλλία ήταν το πρώτο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ενσωμάτωσε τον Οκτώβριο του 2019 στην εθνική της νομοθεσία της το άρθρο 15 της Οδηγίας 2019/790 για τα πνευματικά δικαιώματα στην Ψηφιακή Ενιαία Αγορά, σύμφωνα με το οποίο αναγνωρίζεται νέο συγγενικό δικαίωμα στο ψηφιακό περιεχόμενο των εκδοτών Τύπου. Τον Απρίλιο του 2020, η Αρχή Ανταγωνισμού της Γαλλίας (Autorité de la Concurrence), αποφάνθηκε ότι το τελεσίγραφο της Google, προς τους γάλλους εκδότες, συνιστούσε κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, δίνοντας στον αμερικανικό κολοσσό περιθώριο τριών μηνών για να επιτύχει συμφωνία στο θέμα της αποζημίωσης.

(Ιανουάριος 2021)

  Επιστροφή