Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Καταδικαστική απόφαση για παραβίαση της νομοθεσίας περί προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας

Ο ΟΣΔΕΛ, στο πλαίσιο της αποστολής του, ασχολείται με την προστασία των έργων λόγου από την πειρατεία και τη λογοκλοπή, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες ή και υποστηρίζοντας τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των μελών του, όταν οι συνθήκες το απαιτούν.

Στην προκειμένη περίπτωση, με αφορμή την άσκηση μηνυτήριας αναφοράς της εκδοτικής επιχείρησης με την επωνυμία «Εκδόσεις Ψυχογιός ΑΕ» κατ' αγνώστων δραστών, οι οποίοι διακινούσαν παράνομα βιβλία του στο διαδίκτυο, πραγματοποιήθηκε αστυνομική προανάκριση από την αρμόδια Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής. Το αποτέλεσμα ήταν η ταυτοποίηση του δράστη, η διενέργεια τακτικής ανάκρισης και η άσκηση ποινικής δίωξης για τα αδικήματα της κατ’ εξακολούθηση αναπαραγωγής και παρουσίασης στο κοινό, χωρίς έγγραφη άδεια των δικαιούχων, έργων του λόγου, που προστατεύονται από τις διατάξεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Πιο συγκεκριμένα, ο δράστης κατηγορήθηκε για παράνομη ανάρτηση στο διαδίκτυο ολόκληρων βιβλίων, που είχε ως αποτέλεσμα την τεράστια οικονομική ζημία, καθώς και την ηθική βλάβη του εκδότη και των δημιουργών. Ο κατηγορούμενος παραπέμφθηκε σε δίκη ενώπιον του αρμόδιου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου.

Εκτός από τον εκδότη, που παραστάθηκε στη δίκη διά του πληρεξούσιου δικηγόρου του, μετά από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, παραστάθηκε και ο ΟΣΔΕΛ, διά του νομικού του συμβούλου Γιώργου Καραζάνου, για την υποστήριξη της κατηγορίας. Ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Οργανισμού, εστίασε στο θέμα της οικονομικής βλάβης που υφίστανται εκδότες και δημιουργοί από την πειρατεία, καθώς και στην αναγκαιότητα πάταξης του φαινομένου από την ποινική δικαιοσύνη. Με τη σχετική απόφαση που εκδόθηκε ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης ενός έτους και σε χρηματική ποινή 3.000 ευρώ για παραβίαση των διατάξεων των άρθρων 1, 3, 13, 51, 66 παρ. 1 έως 3 του ν. 2121/1993. Ο καταδικασθείς άσκησε έφεση.

Τα δύο τελευταία χρόνια ο ΟΣΔΕΛ ερευνά συστηματικά την παράνομη διάθεση ηλεκτρονικών αντιτύπων ελληνικών βιβλίων στο διαδίκτυο με τη χρήση ενός πρωτοποριακού προγράμματος καταπολέμησης της ηλεκτρονικής πειρατείας (anti-piracy). Ο Οργανισμός έχει επενδύσει στην ανάπτυξη ενός συστήματος αναζήτησης πειρατικών αντιτύπων, το οποίο βασίζεται στις πιο σύγχρονες τεχνολογικές προδιαγραφές του είδους και υποστηρίζεται από εξειδικευμένο εξωτερικό συνεργάτη, με ενεργή δράση στην καταπολέμηση της ηλεκτρονικής πειρατείας.

Η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων είναι αναγκαία συνθήκη για να μπορούν οι δημιουργοί να αφιερώνουν τον χρόνο, τον μόχθο και την αφοσίωση που απαιτεί η συγγραφή ενός βιβλίου και οι εκδότες, με τη σειρά τους, να επενδύουν στην παραγωγή και την προβολή του. Ο ΟΣΔΕΛ θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό των μελών του, συμβάλλοντας με την τεχνογνωσία του στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, προασπιζόμενος τα δικαιώματα των μελών του, δημιουργών και εκδοτών.

(Ιανουάριος 2021)

  Επιστροφή