Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Πληθώρα αγωγών στις Ηνωμένες Πολιτείες με αντικείμενο την κατάργηση της μονοπωλιακής θέσης του Facebook

Η Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, σε σύμπραξη με 48 πολιτείες, στράφηκε νομικά κατά του Facebook, με την κατηγορία της αντιανταγωνιστικής συμπεριφοράς, προκαλώντας με την κίνηση αυτή τριγμούς στον κολοσσό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με την αγωγή, η πλατφόρμα κατηγορείται για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά.

Η Λετίσια Τζέιμς, Γενική Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, δήλωσε: «για περισσότερo από μια δεκαετία, το Facebook, χρησιμοποιεί τη μονοπωλιακή του δύναμη για να συνθλίψει τους μικρότερους παίκτες, εξαφανίζοντας τον ανταγωνισμό, σε βάρος των χρηστών. Σήμερα αναλαμβάνουμε δράση για να υπερασπιστούμε τα εκατομμύρια των χρηστών, καθώς και τις μικρότερες επιχειρήσεις, που έχουν πληγεί από την παράνομη συμπεριφορά της πλατφόρμας. Το Facebook χρησιμοποιεί τη δύναμή του εις βάρος του ανταγωνισμού, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη από την εκμετάλλευση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών».

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών (US Federal Trade Commission), η οποία συνεργάστηκε με τους νομικούς στο πλαίσιο μιας μακροχρόνιας και απαιτητικής έρευνας, υπέβαλε και δική της αγωγή, ισχυριζόμενη ότι το Facebook ακολουθεί συστηματικά αντιανταγωνιστική στρατηγική. Η Επιτροπή στρεφόμενη στα ομοσπονδιακά δικαστήρια, επιδιώκει προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα, προκειμένου η πλατφόρμα να εξαναγκαστεί να πουλήσει το Instagram και το WhatsApp.

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο Ίαν Κόνερ, διευθυντής του γραφείου ανταγωνισμού της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου, «το Facebook με τις ενέργειές του για εδραίωση και διατήρηση της μονοπωλιακής του θέσης, στερεί από τους καταναλωτές τα οφέλη του ανταγωνισμού. Στόχος μας είναι να αναχαιτίσουμε την αντιανταγωνιστική συμπεριφορά της πλατφόρμας και να αποκαταστήσουμε τον ανταγωνισμό, προκειμένου να αναπτυχθούν η καινοτομία και η ελεύθερη αγορά».

Το Facebook δεν είναι ο μοναδικός τεχνολογικός κολοσσός που αντιμετωπίζει προβλήματα με την αμερικανική δικαιοσύνη. Τον Οκτώβριο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών απήγγειλε κατηγορίες κατά της Google, για μονοπωλιακή συμπεριφορά.

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι τόσο η Ουάσιγκτον, όσο και η κοινή γνώμη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπως συμβαίνει ήδη στη Γαλλία, την Αυστραλία και στον Καναδά, σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στους τεχνολογικούς κολοσσούς, οι οποίοι μέχρι τώρα, απήλαυσαν μια εκθετική ανάπτυξη, κατακτώντας ανεμπόδιστα δεσπόζουσα θέση στην αγορά και αποκομίζοντας υπέρογκα κέρδη.

(Δεκέμβριος 2020)

  Επιστροφή