Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Δημιουργοί, εκδότες και ΟΣΔΕΛ ενωμένοι κατά της πειρατείας στο διαδίκτυο

H πειρατεία προστατευόμενων έργων του λόγου στο διαδίκτυο δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Είναι όμως γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης και των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης έλαβε ανησυχητικές διαστάσεις.

Ο ΟΣΔΕΛ προασπιζόμενος τα δικαιώματα δημιουργών και εκδοτών και θέλοντας να συμβάλει στην προσπάθεια καταπολέμησης του φαινομένου, από αυτόν τον Μάιο εγκαινιάζει μία νέα μόνιμη στήλη στο μηνιαίο Newsletter. Στόχος της στήλης αυτής είναι η συστηματική ενημέρωση των συμβασιούχων του Οργανισμού για το έργο και τις πρωτοβουλίες του Τμήματος Anti-piracy.

Το πρόγραμμα Anti-piracy λειτουργεί από το 2019 και έχει να επιδείξει σημαντικά αποτελέσματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις τακτικές διαγραφές παράνομα αναρτημένων αρχείων, τις μηνυτήριες αναφορές και τα αιτήματα διακοπής πρόσβασης στους παράνομους ιστότοπους στην Ελλάδα, που απευθύνει στην αρμόδια Επιτροπή για τη Γνωστοποίηση Διαδικτυακής Προσβολής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων (ΕΔΠΠΙ). Στην προσπάθεια αυτή, εξαιρετικά σημαντική είναι η συμβολή δημιουργών και εκδοτών, οι οποίοι με τις καταγγελίες τους παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για το φαινόμενο της πειρατείας του βιβλίου στο διαδίκτυο.

Καθώς ο Οργανισμός διαπίστωσε την ανάγκη ενημέρωσης, όχι μόνο για τα αποτελέσματα, αλλά και για τη λειτουργία του Προγράμματος, τη διαδικασία υποβολής καταγγελιών, τι αποτελεί πειρατεία στο διαδίκτυο, κτλ., σχεδίασε ένα μόνιμο σημείο αναφοράς για την πειρατεία στον ιστότοπο www.osdel.gr. Εκεί οι ενδιαφερόμενοι θα βρίσκουν αναλυτικές και επικαιροποιημένες πληροφορίες για την πληρέστερη δυνατή ενημέρωσή τους.

Στην αρχική σελίδα του ιστότοπου, μέσω του ευδιάκριτου banner, ο κάθε ενδιαφερόμενος μεταφέρεται στη λίστα επιλογών του Anti-piracy.

Αποτελεί προτεραιότητα για τον ΟΣΔΕΛ η συνέχιση των προσπαθειών για την καταπολέμηση του φαινομένου της πειρατείας βιβλίων στο διαδίκτυο. Με την ενεργή συμβολή των συγγραφέων και των εκδοτών τους οποίους εκπροσωπεί, σκοπεύει να εντατικοποιήσει το πρόγραμμα Anti-piracy και να υλοποιήσει καμπάνιες ενημέρωσης της κοινής γνώμης για τη σημασία του σεβασμού και της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων.

(Μάιος 2021)

  Επιστροφή