Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

"Πίσω από κάθε βιβλίο": καμπάνια του Συμβουλίου Ευρωπαίων Συγγραφέων για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2021

Tο Συμβούλιο Ευρωπαίων Συγγραφέων (European Writers’ Council), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων, που εορτάζεται στις 23 Απριλίου, διοργανώνει καμπάνια με τίτλο «Πίσω από κάθε βιβλίο βρίσκεται ένας συγγραφέας, ένας μεταφραστής, μια ζωή» (Behind every book is a writer, a translator, a life) και καλεί τους συγγραφείς να συμβάλουν στην επιτυχία του εγχειρήματος.

Η ιδέα του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου πρωτοεμφανίστηκε στην Καταλονία το 1925, όταν οι βιβλιοπώλες επέλεξαν την 23η Απριλίου, ημερομηνία θανάτου του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Το 1995 η UNESCO καθιέρωσε την 23η Απριλίου, ως ημερομηνία εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων, επειδή συμπίπτει με τον θάνατο και ενός άλλου κλασικού των διεθνών γραμμάτων, του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

Το Συμβούλιο Ευρωπαίων Συγγραφέων συμμετέχει στους εορτασμούς με την πρωτοβουλία “Behind every book is a writer, a translator, a life”, που επαναλαμβάνεται μετά την ευρεία αποδοχή που είχε το 2020. Στόχος είναι να τιμηθούν οι «κρίκοι» που απαρτίζουν την αλυσίδα του βιβλίου και αποτελούν την πηγή της φαντασίας, της γνώσης, του πολιτισμού, της δημοκρατίας. Στο πλαίσιο της περυσινής δράσης συγκεντρώθηκαν πάνω από 2.000 αναρτήσεις στο Facebook, 1.300 φωτογραφίες στο Instagram, ενώ το hashtag #behindeverybook έγινε δημοφιλές στο Twitter, φθάνοντας τις 65.200 εμφανίσεις. Εδώ μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα της καμπάνιας για το 2020.

Το EWC καλεί και εφέτος τους συγγραφείς και τους μεταφραστές απ’ όλον τον κόσμο να συμμετάσχουν στον εορτασμό, χρησιμοποιώντας το hashtag #behindeverybook, κάνοντας τους ανθρώπους, που βρίσκονται πίσω από τα βιβλία, ορατούς.

Πώς μπορείτε να λάβετε μέρος;

  • Τραβήξτε δύο φωτογραφίες ποζάροντας με το βιβλίο σας, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση. Στην πρώτη φωτογραφία το βιβλίο θα πρέπει να καλύπτει το πρόσωπό σας, ενώ στη δεύτερη το πρόσωπό σας αποκαλύπτεται.
  • Αναρτήστε τις δύο φωτογραφίες στις 23 Απριλίου 2021 στους λογαριασμούς που διατηρείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποιώντας τα hashtags #behindeverybook και #worldbookday2021 και προσθέστε και το #pisoapokathebiblio για την ελληνική γλώσσα.
  • Στη συνέχεια προσθέστε την ετικέτα (tag) του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συγγραφέων (Twitter: @CouncilWriters, Facebook: facebook.com/europeanwriterscouncil/), καθώς και την ετικέτα της ελληνικής ένωσης συγγραφέων ή μεταφραστών, στην οποία ανήκετε, προκειμένου να κοινοποιήσουν κι εκείνοι με τη σειρά τους την ανάρτησή σας στους λογαριασμούς τους.

Εδώ μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις οδηγίες.

Είναι γεγονός ότι, καθώς η υγειονομική κρίση επέφερε βαρύ πλήγμα στο βιβλίο, έχει ανοίξει πλέον η συζήτηση, σε εθνικό, ευρωπαϊκό, αλλά και διεθνές επίπεδο για την ανάκαμψη και τη βιωσιμότητα του κλάδου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συγγραφέων επιδιώκει με την πρωτοβουλία αυτή να επικεντρώσει το ενδιαφέρον στους δημιουργούς, γιατί από εκείνους ξεκινά η αλυσίδα του βιβλίου. Πρόκειται για μια προσπάθεια οι άνθρωποι, οι προσωπικότητες, οι ζωές πίσω από τα βιβλία να γίνουν ορατά και να τους αποδοθεί η δέουσα προσοχή -αυτή είναι η βασική ιδέα της πρωτοβουλίας #behindeverybook.

(Μάρτιος 2021)

  Επιστροφή