Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου

ΟΣΔΕΛ

Σε ευθεία σύγκρουση με την Google η κυβέρνηση της Αυστραλίας για το δικαίωμα αμοιβής των εκδοτών Τύπου

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Αυστραλία, καθώς ο τεχνολογικός κολοσσός απείλησε να κλείσει τη μηχανή αναζήτησής του, αν η κυβέρνηση της χώρας δεν αλλάξει το νομοσχέδιο που επεξεργάζεται και το οποίο προβλέπει αποζημίωση των εκδοτών Τύπου για την εκμετάλλευση του περιεχομένου τους.

Το καλοκαίρι του 2019, η Επιτροπή Ανταγωνισμού και Καταναλωτή της Αυστραλίας (Australian Competition and Consumer Commission), κατέθεσε στον Πρωθυπουργό της χώρας μια μακροσκελή έκθεση, που περιλάμβανε τη λεπτομερή περιγραφή της δυσχερούς κατάστασης, που επικρατεί στον Τύπο κατά την τελευταία δεκαετία. Η έκθεση αυτή δεν άφηνε κανένα περιθώριο αμφιβολίας για το γεγονός ότι η κύρια αιτία της πτώσης της δημοσιογραφίας, ήταν η μονοπωλιακή θέση της Google και του Facebook.

Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη τις διαπιστώσεις της έκθεσης του ACCC, η Κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι προχωρά στη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου, καταρτίζοντας έναν «περιοριστικό κώδικα συμπεριφοράς», ο οποίος έχει στόχο να ορίσει τις σχέσεις μεταξύ των μέσων μαζικής ενημέρωσης, που αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, και των μεγάλων ψηφιακών πλατφορμών. Το νομοσχέδιο αυτό, ένα από τα πιο αυστηρά παγκοσμίως, προβλέπει την επιβολή προστίμων πολλών εκατομμυρίων ευρώ για τους παραβάτες.

Απαντώντας στην κίνηση αυτή η γενική διευθύντρια της Google στην Αυστραλία, η Μελ Σίλβα, δήλωσε ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας ότι «το χειρότερο σενάριο» θα ήταν το νομοσχέδιο να περάσει ως έχει. Στην περίπτωση αυτή η εταιρία της θα αναγκαστεί να αναστείλει τη λειτουργία της μηχανής αναζήτησής της στη χώρα. «Αν αυτή η εκδοχή του κώδικα ψηφιστεί σε νόμο, δεν θα μας αφήσει άλλη πραγματική επιλογή από το να αναστείλουμε το Google Search στην Αυστραλία», εξήγησε η Μελ Σίλβα.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον απάντησε στην απειλή αυτή: «Η Αυστραλία είναι αυτή που αποφασίζει τους κανόνες για το τι επιτρέπεται στην Αυστραλία. Το κοινοβούλιό μας αποφασίζει. Οι άνθρωποι που είναι διατεθειμένοι να εργαστούν σε αυτό το πλαίσιο στην Αυστραλία είναι καλοδεχούμενοι. Όμως δεν υποκύπτουμε στις απειλές».

Με την ενσωμάτωση της Οδηγίας ΕΕ 2019/790 και στην Ελλάδα, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο του 2021, οι έλληνες δημοσιογράφοι και εκδότες Τύπου θα έχουν πλέον και αυτοί τη δυνατότητα να διεκδικήσουν και να διαπραγματευθούν με τις ψηφιακές πλατφόρμες αμοιβή για την εκμετάλλευση του περιεχομένου τους. Οι εξελίξεις όμως στην Αυστραλία καταδεικνύουν ότι, με δεδομένη τη ισχύ των τεχνολογικών κολοσσών, ο μόνος δρόμος για να επιτευχθεί η συμφωνία αυτή, είναι μέσω των συλλογικών διεκδικήσεων, και μάλιστα σε ευρωπαϊκό, όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο ΟΣΔΕΛ συμμετέχει στη συντονιστική ομάδα για τη δημιουργία ευρωπαϊκού κόμβου (Euro Ηub), που θα διαχειρίζεται το νέο δικαίωμα εκδοτών Τύπου, που προβλέπει η Οδηγία. Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει αφενός, στη διασφάλιση του δικαιώματος των εκδοτών Τύπου σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αφετέρου, στη δημιουργία ενός one-stop-shop, που θα απευθύνεται στις ψηφιακές πλατφόρμες, καλύπτοντας τις ανάγκες για χρήση ψηφιακού περιεχομένου.

(Ιανουάριος 2021)

  Επιστροφή